Sindikat policije KS odgovorio SDP-u
75

"Reformisana policija" u PVC kineskim uniformama

FENA
Foto: Almir Panjeta/Arhiv/Klix.ba
Foto: Almir Panjeta/Arhiv/Klix.ba
Sindikat policije Kantona Sarajevo poziva SDPBiH da svojim djelovanjem ne pokušavaju dezavuirati ugled policijskih snaga Kantona Sarajevo, obzirom da su posljednja relevantna istraživanja jasno pokazala da najveće povjerenje građani imaju upravo u policiju.

Ovo je navedeno u saopćenju za javnost Sindikata poslanom, kako je navedeno, povodom učestalih medijskih istupa političke partije SDPBiH, a naročito KO SDPBiH Sarajevo.

"U svojim istupima oni, i nakon jasno iskazanog mišljenja građana Kantona Sarajevo o njihovoj "demokratskoj vladavini" kako kroz smjenu Vlade Kantona Sarajevo, tako i na nedavno provedenim izborima, i dalje, ne birajući sredstva, uporno pokušavaju destruktuirati MUP Kantona Sarajevo, čime ne/svjesno nanose štetu istrajnim nastojanjima policijskih službenika da održe visok stepen sigurnosti građana i imovine u Kantonu Sarajevo", navedeno je u saopćenju Sindikata policije Kantona Sarajevo.

Podsjećaju da je Sindikat protekle dvije godine intenzivno ukazivao na "pravni diletantilizam, anarhiju i samovolju koju je provodio SDPBiH u Kantonu Sarajevo s bivšim premijerom i ministrom Fikretom Musićem i Muhamedom Budimlićem, potpomognuti u velikoj mjeri redom SDP-ovih voditeljica, sportaša i pisaca u skupštinskim klupama".

"Onemogućeni da kao Sindikat na bilo koji način, suprotno svim relevantnim standardima savremenog društva, sudjelujemo u rješavanju krucijalnih pitanja za radno - pravni i socijalno ekonomski - status naših članova, ni slutili nismo koliko je širok spektar pravnih, društvenih i moralnih norma koji je povrijeđen, ali i koji su bili spremni povrijediti navedeni zvaničnici s konačnim ciljem stavljanja policije Kantona Sarajevo pod punu političku, ali i svaku drugu kontrolu", stoji u saopćenju.

Nažalost, dodaju, ova politička partija nastoji unijeti osjećaj nesigurnosti u društvu pri tom veličajući lik i ne/djelo svog ministra.

"'Reformisana policija' po planu i program Musića i Budimlića je ekvivalent goloj i bosoj policiji, s kompletima kineskih PVC uniformi, umanjenim materijalnim pravima na svim pozicijama te nedostatkom blizu 300 stotine policijskih službenika. Jasno nam je da se KO SDPBiH Sarajevo sa svim svojim totalitarističkim ubjeđenjima, ne može pomiriti s činjenicom da potpuno ravnopravno ministar, policijski komesar i predsjednik Sindikata, aktivno surađuju, razgovaraju i učestvuju u kreiranju što povoljnijeg ambijenta kako za opći sigurnosni ambijent, tako i za rad policijskih službenika te poboljšanje njihovog radno pravnog statusa", navedeno je u saopćenju Sindikata.