Prijemi kod Izetbegovića
0

Reforme prvi prioritet nakon formiranja vlasti

FENA
Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je u odvojenim susretima ambasadora Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Michaela Tathama i apostolskog nuncija u BiH Alessandra D'Errica.

Kako je saopćeno iz Predsjedništva BiH, na sastancima je razgovarano o trenutnoj političkoj situaciji, procesu formiranja vlasti na svim nivoima, te o aktuelnim pitanjima u procesu integracije naše zemlje u Evropsku uniju i NATO.

Ambasador Velike Britanije i Sjeverne Irske je pohvalio rad Predsjedništva BiH u novom sazivu, istakavši značaj pozitivne poruke koju članovi Predsjedništva BiH šalju svojim jedinstvenim nastupom.

Ambasador Tatham je Izetbegoviću uručio i ličnu čestitku premijera Velike Britanije i Sjeverne Irske za izbor na dužnost člana Predsjedništva BiH.

Apostolski nuncij je ocijenio da su sveukupni odnosi BiH i Svete Stolice odlični, te posebno podržao potpisivanje i ratificiranje Temeljnog ugovora između dvije države.

Izrazivši punu podršku Svete Stolice integraciji BiH u Evropsku uniju, on je prenio iskrenu želju Vatikana za dugoročnu stabilnosti i prosperitet naše zemlje.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zahvalio je za dosadašnju podršku Svete Stolice, koju je i ličnim posjetama i pažnjom našoj zemlji potvrdio papa Ivan Pavao II, te je izrazio spremnost da u okviru svojih mogućnosti pomogne u implementaciji Temeljnog ugovora između dvije države.

Sagovornici su se složili da je potrebno što prije formirati vlast na svim nivoima, te potom odmah pristupiti efikasnoj realizaciji prioritetnih reformi, kako bi se osigurao snažan iskorak u procesu evropskih i evroatlantskih integracija naše zemlje.