BiH
0

Reforma javne uprave: Fond za plaće u administraciji će biti ograničen

FENA
Reforma javne uprave mora se provesti, a bit će usvojeni slični zakoni o državnim službenicima i u Federaciji BiH i Republici Srpskoj, ponovili su danas entitetski premijeri Fadil Novalić i Željka Cvijanović.

Novalić je precizirao da će biti stavljen moratorij na novo zapošljavanje u javnoj upravi.

  • Druga mjera je ograničenje fonda za plaće i treća novi zakon o državnim službenicima i namještenicima, kako bi se osiguralo da iz jedne u drugu službu je moguće pomjeranje službenika te uprava postala bolji servis za građane– pojasnio je Novalić u izjavi novinarima u Banjoj Luci nakon sastanka s entitetskom premijerkom Željkom Cvijanović.

I Cvijanović je istakla da ta reforma podrazumijeva da nema "gomilanja“ administrativnih radnika te da će se ograničiti fond plaća, što onemogućava novo zapošljavanje.

Ona je istakla da dosad ni na jednom sastanku nije razgovarano o navodnom otpuštanju 15 posto viška zaposlenih u administraciji, niti smanjenju plaća.

Cvijanović precizira da je opredjeljenje Vlade RS-a da bude usvojen novi zakon o državnim službenicima i javnoj upravi kako bi se određeni segmenti unaprijedili, s ciljem efikasnije uprave za građane i privredu.