Ambasada SAD-a
0

Referendum o secesiji niti bilo kakva secesija nije opcija

FENA
Trenutno razmatramo rezoluciju Narodne skupštine RS-a. Kao što je ambasador English u više navrata vrlo jasno rekao, referendum o secesiji ili secesija bilo kojim drugim putem nije opcija", saopćeno je danas Feni iz Ambasade SAD-a u BiH.

"Slično tome, ukidanje entiteta nije opcija, jednako jasno je rekao ambasador", saopćeno je također.

Narodna skupština RS-a donijela je danas skupštinsku informaciju o ukupnim odnosima u BiH povodom novonastale političke situacije nakon "neovlašćenih govora" predsjedavajućeg Predsjedništva BiH u Generalnoj skupštini Organizacije ujedinjenih nacija i u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, a koja je prijedlog predsjednika RS-a Rajka Kuzmanovića.

Radi podsjećanja, u skupštinskoj informaciji Narodna skupština RS-a između ostalog izražava punu spremnost da se iskoriste sva pravna i politička sredstva, uključujući pravo na referendum građana RS-a da bi odbranili njene legitimne interese i sačuvali identitet potvrđen Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Nakon toga u Skupštini je danas većinom glasova usvojena i Rezolucija o ciljevima i mjerama RS-a.

U toj rezoluciji Skupština ponavlja svoja opredjeljenja i stavove izrečene u Deklaraciji povodom mjera i zahtjeva visokog predstavnika u BiH od 30. oktobra 2007. godine i Rezoluciji o nepriznavanju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije i opredjeljenjima RS-a od 22. februara ove godine.

U Rezoluciji od 22. februara se navodi da Narodna skupština RS smatra da ima pravo da stav o svom državnopravnom statusu utvrdi putem neposrednog izjašnjavanja građana na referendumu, a ukoliko veći broj zemalja članica Ujedinjenih nacija, a prije svega Evropske unije, prizna proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.