Nedžad Branković
0

"Realno ćemo procijeniti prihode za narednu godinu"

FENA
Federalni premijer Nedžad Branković izjavio je da će se za slijedeću budžetsku godinu realno procijeniti nivo prihoda, te da ne smatra neuspjehom to što će naredni budžetski okvir biti manji od ovogodišnjeg, jer se samo po tome ne mjeri rad njegovog kabineta.

„U ovoj godini ukupan bužetski prihod neće se ostvariti na nivou planiranog, ali je važno da se realiziraju budžetski prioriteti prema zakonu o izvršenju budžeta“, rekao je Branković navodeći da bi bilo dobro i da se realiziraju veoma ambiciozni razvojni programi.

U tom smislu, on je naveo da se krenulo u jednu veoma široku lepezu popravka standarda građana, razvoja infrastrukure, urbanih uslova življenja u svim manjim lokalnim sredinama kako bi se spriječilo unutarnje migriranje stanovništva.

„Međutim, ono što ne uradimo u ovoj godini, završit ćemo u slijedećoj“, rekao je Branković sinoć za banjalučku Alternativnu televiziju, podsjetivši da je Federacija BiH za ovu fudžetsku godinu imala veoma ambiciozan budžet, koji je podrazumijevao realizaciju zakonskih obaveza prema dugoročno izdržavanim kategorijama, boračkim i socijalnim kategorjama, kao i veoma ambiciozan plan u dijelu razvojnih prijekata.

„Međutim nivo prihoda u budžetu u ovoj godini, posebno sa jedinstvenog računa, nije se ostvario planiranom dinamikom i mi ćemo budžetsku godinu privesti kraju u realizaciji onih zakonskim obavezama prema spomenutim kategorijama“, rekao je federalni premijer napominjući da ipak ekonomski pokazatelji govore da zadržan rast industrijske proizvodnje, rast će BDP preko osam posto i prema nivou javnih prihoda ova godina će se privesti kraju.

Kada je u pitanju budžet za narednu godinu, Branković je najavio da će, osim plaća administraciji i boračko-socijalnim kategorijama, biti zadržan dio komponenti razvoja, a to se prije svega odnosi na poljoprivredu, na obrt, poduzetništvo, a vidi se i kako napreduju kilometri autoputa u FBiH.

Odgovarajući na pitanja u vezi sa rekonstrukcijom federalne Vlade, Branković je rekao da on o tome ne odlučuje, već predsjednik i potpredsjednici FBiH i političke stranke čije će stavove uvažavati po pitanju budućnosti federalne Vlade.

Na sastanku u srijedu, dodao je, razmatrat će se to pitanje, kao i reforme uprave, socijalnog sektora, boračko invalidske zaštite, kao i kadrovska pitanja o kojima konkretno, naveo je, odlučuju predstavnici stranaka.

Potvrdio je da je dobio zahtjev potpredsjednika FBiH Mirsada Kebe za donošenje antimafijaških zakona i uputio dopise federalnim ministrima pravde i unutarnjih poslova da u onome što je nadležnost federalnih institucija pripreme određene prijedloge.

"Najnovija dešavanja u regionu i kod nas, ipak, govore da moramo više uraditi na reformi policijskih struktura jer kriminal i sve loše pojave u društvu ne prepoznaju administrativne nadležnosti i administrativne strukture ove države", ocijenio je federalni premijer.