Ombudsmen BiH
0

Reakcija na namjeru da se usvoji Zakon o ombudsmenu za djecu RS-a

FENA
Ombudsmen BiH Safet Pašić danas je podsjetio da se nedavno oglasio i protestirao zbog namjere predsjednika RS-a Rajka Kuzmanovića i parlamenta tog entiteta da usvoje Zakon o ombudsmenu za djecu RS-a.

Pašić u današnjem saopćenju ističe da je protestirao i zatražio odgovarajuću rekaciju od Parlamenta BiH, zbog toga što se nastoji ponovno razbijanje ili bolje reći otcjepljenje te oblasti ljudskih prava od državne kancelarije Ombudsmena BiH.

Dodaje da je protestirao i zbog toga što je ta namjera u direktnoj suprotnoti s Dejtonskim sporazumom, Ustavom BiH i državnim Zakonom o ombudsmenu za ljudska prava BiH.

Međutim, navodi Pašić u saopćenju, kad god se ovo pitanje pokrene ili se o njemu počne raspravljati, pojedinim ljudima iz državnih organa jedino pada na pamet kako je dovoljno samo imenovati nove državne ombudsmene i time zadovoljiti osnovni zahtjev reforme objedinjavanja entitetskih institucija ombudsmena sa državnom.

"To naravno nije tačno jer je osnovni zahtjev da se prethodno trebaju ukinuti entitetske institucije ombudsmena i time oblast ljudskih prava, uklučivo i prava djece, dići na državni nivo. Ovo stoga što je u dosadašnjem radu entitetskih institucija postojao vidan nesklad, a da bi se nivo zaštite ljudskih prava u BiH izjednačio na njenom cijelom prostoru, donešen je zakon o objedinjavanju tih institucija sa državnom institucijom ombudsmena", navodi se u saopćenju.

Pašić dodaje kako zbog toga i ne čudi ovakvo ponašanje predsjednika i Parlamenta RS-a koji će, nažalost zbog takvog pristupa provođenju reforme objedinjavanja i inertnosti državnih institucija, i uspjeti. To će izazvati i nepotrebno ustavno-pravno procesuiranje na državnom nivou, što bi bilo neophodno s ciljem zaštite Ustava BiH.

"Moram primijetiti da je za veliko čuđenje ćutanje ili bolje reći nezainteresiranost kancelarije OSCE-a u BiH na ovakvo ponašanje navedenih institucija i na očitu opstrukciju u provođenju reforme objedinjavanja svih institucija ombudsmena u BiH, što je u njegovm djelokrugu djelovanja u BiH. Ovo tim prije što je predstavnik ove međunarodne institucije u toku 2006. godine, kada je ovu reformu trebalo i provesti, prisustvovao svim sastancima koordinacije sa entitetskim ombudsmenima, koje je održavala državna institucija. Njemu je trebalo biti sasvim jasno i mogao je lako sagledati da postoji opstrukcija i u redovima entitetskih, pa i državne institucije da se ta reforma provede", navodi se u današnjem saopćenju ombudsmena BiH Safeta Pašića.