Tuzla
0

Reakcija na nalog o povlačenju iz prodaje sokova "Eks fruit"

FENA
U povodu tvrdnji i upozorenja nadležne inspekcije u kojoj potrošače i prodavce upozoravaju na štetnost soka ''Eks fruit'', kosovskog proizvođača ''La Berion'' iz Podujeva saopćenjem se danas oglasili nadležni distributera za BiH ''For Ex'' BiH d.o.o. Tuzla.

Tvrde da je Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona izvršio analizu za pet vrsta sokova po nalogu inspekcije TK-a te da je analiza izvršena po propisima preuzetim iz bivše SFRJ.

  • U službenom glasniku BiH br.87/08 objavljen je novi Pavilnik o voćnim sokovima, voćnim nektarima i sličnim proizvodima. Članom 13. ovog Pravilnika reguliran je prestanak primjene odredbi starog SFRJ pravilnika. Dakle, izvršena analiza koju je radio Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona je nevažeća jer je rađena po odredbama članova koji nisu u primjeni još od oktobra prošle godine stupanjem novog pravilnika na snagu (sl.glasniku BiH 87/08) zbog čega smo dali pomenute uzorke sokova na super analizu, kaže se u reagovanju iz ove firme.

Napominju da voćni sokovi Eks, čiji je generalni uvoznik i distributer "For Ex" BiH d.o.o. Tuzla u potpunosti odgovaraju novom Pravilniku o voćnim sokovima, voćnim nektarima i sličnim proizvodima sl.glasnik BiH br.87/08.

Inače, prema nalazu koje je uradio Zavod za javno zdravstvo TK-a sokovi od jabuke, jagode, breskve i višnje s hemijskog stanovišta ne odgovaraju propisima. Kod četiri vrste soka ''Eks fruit'' otkriveni su nedozvoljeni aditivi pa je zbog toga inspekcija naložila njihovo povlačenje iz prodaje.