BiH
0

Reagiranje zbog davanja garancija za privremeno puštanje Zelenovića

FENA
Udruženje "Žena žrtva rata" uputilo je danas prigovor Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Haagu, odnosno Sudskom vijeću u predmetu Dragan Zelenović u povodu odluke Vlade RS-a za davanje garancija za privremeno puštanje na slobodu Zelenovića.
  • Mi, silovane i seksualno zlostavljane žene, koje smo uporedo i članovi porodica čiji su najrođeniji ubijani pred našim očima, oštro osuđujemo odluku Vlade RS-a o davanju garancije za privremeni boravak na teritoriji RS-a ratnog zločinca Dragana Zelenovića iz Foče, navodi se u prigovoru.

Radi se o garanciji koja se se odnosi na privremeno puštanje na slobodu u trajanu od tri dana.

Iz Udruženja predlažu da se ne udovolji zahtjevu Vlade RS-a, pitajući se koja je i kakva je to garancija nakon 14 godina skrivanja u RS-u Srbiji, Crnoj Gori i Rusiji.

Podsjećaju da je Zelenović 1. juna 2006. godine iz Rusije prebačen u Haag kada se izjasnio da nije kriv, da bi naknadno, kada je shvatio da bi mu moglo biti suđeno u BiH, te da bi mogao biti osuđen kao Gojko Janković i dr., 17. januara 2007.godine priznao krivicu i osuđen na 15 godina zatvora.

  • Želimo vas podsjetiti da je Dragan Zelenović tokom genocida u Foči, odnosno BiH bio zamjenik komandanta vojne policije RS-a, navodi se u prigovoru uz izražavanje sumnje "da se radi o još jednoj igri, kako bi Dragana Zelenovića pustili na slobodu kao Radovana Stankovića i tako stavili tačku na sve".