BiH
55

RCC: Donatorima treba ukazati na prioritete u regiji

FENA
Drugi koordinacioni sastanak donatora na zapadnom Balkanu održava se danas u Sarajevu radi ukazivanja na prioritetne probleme s kojima se zemlje u regiji suočavaju.

Goran Svilanović, generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), koje je organizovalo sastanak, izjavio je da se nerijetko dešava da više donatora izdvoji sredstva za istu oblast, dok druge oblasti ostanu potpuno zanemarene.

Istakao je da bi bilo dobro kada bi uspjeli izbjeći to preklapanje i kada bi donatori sve potrebe zemalja regije podjednako podmirivali.

Svilanović je pojasnio da se često dešava i da donatori diktiraju za šta žele da daju sredstva, a da to nije oblast za koju postoji potreba u određenoj zemlji, zbog čega će RCC nastaviti rad s donatorima na uravnotežavanju priliva pomoći u sve oblasti.

Predstavnik austrijskog Ministarstva za Evropu, integracije i vanjsku politiku Donatus Köck rekao je da zapadni Balkan predstavlja prioritet za Austrijsku razvojnu kooperaciju, a posebno Albanija i Kosovo.

Naglasio je da je ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurz zahtijeva novu regionalnu strategiju čije su osnovne tematske cjeline privreda i razvoj s akcentom na zapošljavanje, obrazovanje usklađeno s potrebama tržišta rada, te vladavina prava i poštivanje ljudskih prava.

Köck je naveo da je Austrija mali donator, ali veliki investitor u ovu regiju, kao i da su nedavna posjeta ministra Kurza regiji i prošlogodišnja bečka konferencija donijele vrlo pozitivne rezultate

Današnji sastanak predstavlja niz aktivnosti koje će RCC i njegovi partneri preduzeti u provedbi strategije "Jugoistočna Evropa 2020".