BiH
0

Razrješen dužnosti sudija Vlado Adamović

FENA
Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) odbilo je žalbu Vlade Adamovića, sudije Suda BiH, kao neosnovanu i potvrdilo Odluku Drugostepene disciplinske komisije kojom je razrješen dužnosti sudije, saopćeno je danas iz Vijeća.

Disciplinska mjera razrješenja izrečena mu je za počinjeni disciplinski prekršaj iz člana 56. tačka 22. Zakona o VSTV BiH - ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske dužnosti.

Drugostepena disciplinska komisija VSTVBiH je 16. aprila 2008. godine, odlučujući po žalbi tuženog na Odluku Prvostepene disciplinske komisije od 14. januara. 2008. godine, kojom je Vladi Adamoviću izrečena disciplinska mjera razrješenja dužnosti za spomenuti disciplinski prekršaj, odbila žalbene navode tuženog i potvrdila odluku Prvostepene disciplinske komisije.

Tuženi je izjavio žalbu Vijeću kao cjelini na Odluku Drugostepene disciplinske komisije zbog povrede pravila postupka koje su mogle imati utjecaj na donošenje zakonite i pravilne odluke, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, pogrešne primjene materijalnog prava, odluke o izrečenoj disciplinskoj sankciji, kao i zbog nezakonitog postupanja „suprotno pravu na pravično suđenje“.

Tuženi se obratio s prijedlogom da Vijeće utvrdi zastarjelost vođenja disciplinskog postupka i postupak obustavi, ili tužbu odbaci, ili da se pravilnom primjenom materijalnog prava pobijana odluka preinači i utvrdi da tuženi nije odgovoran za činjenje disciplinskog prekršaja.

Razmatrajući žalbene navode tuženog, izjavljene u žalbi na odluku Drugostepene disciplinske komisije, VSTVBiH je nakon uvida u prvostepeni i drugostepeni spis, i sveobuhvatne rasprave zaključio da su žalbeni navodi neosnovani, te potvrdio Odluku Drugostepene disciplinske komisije.

Ova Odluka VSTVBiH je konačna. Tuženi može pokrenuti sudski postupak preispitivanja ove odluke pred Sudom BiH.