BiH
0

Razotkrivena skupina koja je prokrijumčarila najmanje 307 migranata

FENA
Policija je razotkrila kriminalnu skupinu koja je u nekoliko mjeseci prebacila najmanje 307 uglavnom albanskih migranata, čime je prekinut dosad najveći lanac krijumčarenja ljudi preko granice između Hrvatske i BiH duge 116 km koju pokriva ličko-senjska Policijska uprava.

Kako je istaknuto na konferenciji za novinare u Gospiću, ta je skupina pribavila protupravnu imovinsku korist od najmanje dva milijuna kuna; devet osoba je privedeno, a za trima se još traga.

O koordiniranoj operativnoj akciji, koju su pod nazivom "Plitvice" u proteklih nekoliko mjeseci proveli djelatnici te policijske uprave, govorili su čelnici ličko-senjske PU i Ravnateljstva policije, a bili su prisutni i predstavnici pravosudnih i policijskih tijela Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

U akciji je sudjelovalo, kako je rekao načelnik ličko-senjske Policijske uprave Željko Jurković, između 70 i 100 policijskih djelatnika. Provedeno je sedam pretraga stanova i obiteljskih kuća, osobnih vozila, mobilnih telefona koje su koristili članovi organizirane kriminalne skupine te je oduzeto osam tisuća eura.

Prikupljene su, dodao je Jurković, obavijesti da je od sredine ove godine pa do 26. rujna kriminalna skupina protuzakonito preko granice prebacila najmanje 307 migranata, većinom albanske nacionalnosti čime je pribavljena protupravna imovinska korist od najmanje dva milijuna kuna. Migrante su prebacivali s područja Albanije i Srbije (Kosova) preko Crne Gore, BiH i Republike Hrvatske u zemlje Europske unije.

Tijekom istrage policija im je oduzela i opojnu drogu (6 tisuća tableta amfetamina). Pod osnovnom sumnjom u protuzakonito prebacivanje osoba preko državne granice i zlouporabu opojnih droga danas je devet osoba privedeno u istražni centar Županijskog suda u Rijeci. Među osumnjičenima su državljani Republike Hrvatske, BiH, Albanije i Srbije. Za još trima osobama raspisana je tjeralica i za njima se traga jer su nedostupne policiji, zaključio je Željko Jurković.