BiH
14

Razmatraju se primjedbe građana o rušenju zgrade na Grbavici

Piše: E. S. H.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Da bi se nastavila izgradnja Južne longitudinale u Sarajevu, potrebno je izmjestiti zgradu sa 66 stanova koja se nalazi u ulici Grbavička od broja 62 do 68. Zgrada se treba pomjeriti longitudinalno za nekih 30-tak metara, da se izgradi nova zgrada u koju bi se stanari preselili. Radovi su najavljeni za početak proljeća, ali još uvijek ništa nije riješeno.

Općinsko vijeće Novo Sarajevo usvojilo je Odluku o pristupanju i izradi Urbanističkog projekta "Grbavička" u skladu s kojom je 23. februara ove godine organizovana Javna tribina na temu Projektni program za izradu Urbanističkog projekta "Grbavička".

"Svi zainteresovani građani i pravna lica svoje prijedloge i primjedbe u predviđenom roku dostavili su općini Novo Sarajevo, odnosno Službi za oblast prostornog uređenja i urbanizma, te se trenutno sumiraju, kako bi se pristupilo korekcijama i izmjenama u Projektnom programu, da bi se dobila konačna verzija", rekli su nam u press službi općine Novo Sarajevo.

Implementator projekta za uklanjanje zgrade u ulici Grbavička je Kanton Sarajevo, odnosno Direkcija za puteve Kantona Sarajevo, dok Općina Novo Sarajevo radi Urbanistički projekat kao provedbeno-planski dokument kojim će se definisati položaj zamjenskog objekta.

Građevinska vrijednost izmještanja zgrade je oko tri miliona KM.

Niz zanatskih radnji, poslije stadiona na Grbavici se također trebaju rušiti, ali je u tom dijelu u toku rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i potrebno je da se još uplate sredstva vlasnicima. Nakon rušenja i ovih zgrada može se krenuti sa radovima kako bi se završila dionica do naselja Hrasno.