BiH
0

Razjedinjeni radnici protestovali na tri lokacije u Tuzli

Piše: D. Brkić
Radnički protesti i ove srijede su održani u Tuzli. Međutim, radnici nekoliko preduzeća protestovali su na tri različite lokacije.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

Radnici Fabrike obuće “Aida”, njih nekoliko, okupili su se ispred BKC-a, gdje su čekali ishod redovne sjednice Vlade TK. Obespravljeni radnici okupljeni oko Sindikata solidarnosti protestovali su ispred Kantonalnog suda i Kantonalnog tužilaštva TK, dok su se radnici Poliolchema okupili u blizini NLB banke, nedaleko od sjedišta pravosudnih institucija.

“Nama je potrebno radničko jedinstvo. Naši zahtjevi su uglavnom isti i zbog toga je neophodno da se svi ujedinimo”, kaže Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

Poslije mirnih protesta ispred suda i tužilaštva, radnici Fabrike deterdženata “Dita” pješice su krenuli ka sjedištu Skupštine TK.

“Tražimo da što prije formiraju vlast i da nam kažu da li je Vlada TK za jedne firme podnijela ostavku, a za druge nije”, kaže Emina Busuladžić, radnica Dite.

Po dolasku u zgradu Skupštine ostali su u njoj i ne planiraju izaći, s obzirom da im se niko nije obratio.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

Ispred pravosudnih institucija bili su i obespravljeni radnici Hotela Tuzla, kao i radnici Livnice čelika, koji optužuju Nadzorni odbor za opstrukcije.

Inače, radnici Fabrike obuće “Aida” čekaju odluke Vlade TK, poslije koje će biti donesena odluka da li će blokirati glavne gradske raskrsnice.