BiH
46

Ratni vojni invalid iz Cazina i dalje prijeti samospaljivanjem, pozvao Heleza da reagira

FENA
Zukan Helez (Foto: Klix.ba)
Zukan Helez (Foto: Klix.ba)
Osman Dautović, ratni vojni invalid iz Cazina od jučer u centru Cazina protestira s transparentom na kojem poziva federalnog ministra za boračka pitanja Zukana Heleza i predsjednika Saveza ratnih vojnih invalida Federacije BiH Alu Hošića da hitno reagiraju u vezi problema uzrokovanih posljednjom revizijom boračkih prava.

Dautoviću je procenat invalidnosti umanjen s 80 na 40 posto što osim smanjenja novčane naknade s 320 na 50 KM znači i nemogućnost penzionisanja.

Dautović je danas protestirao s transparentom i bočicom benzina. Samospaljivanje koje je najavio za danas odgodio je do ponedjeljka, 3.novembra, uputivši još jedan apel ministru Helezu.

"Moj je jedini zahtjev da živim kao bh. građanin. Od ministra Heleza zahtijevam da vrati naša prava koja su nezakonito oduzeta i koja smo mi krvlju našom zaradili. Rok je bio danas u 12 sati, ali ja ne odustajem. Novi je rok u ponedjeljak u 12 sati. Ako im nije vrijedan moj i život mojih kolega koji me podržavaju, ja ću se spaliti", kazao je Dautović.

Podsjećamo, dvije godine cazinski ratni vojni invalidi pokušavaju dokazati kako su revizijom prava ne samo oštećeni već i obespravljeni. Naime, od oko 600 invalida podvrgnutih ocjeni invaliditeta njih 311 je ili izvedeno iz prava ili im je umanjen procenat invaliditeta.