U subotu idu u Potočare
593

Ratni veterani iz Hrvatske, Srbije, RS-a i FBiH će se pokloniti žrtvama genocida

Klix.ba
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Ratni veterani posjetit će u subotu, 17. novembra, Memorijalni centar u Potočarima, povodom Međunarodnog dana tolerancije. Na taj način se veterani žele pokloniti žrtvama i poslati poruku da je krajnje vrijeme za suočavanjem sa ratnom prošlošću.

Veterani zajedničkim radom žele doprinijeti normalizaciji poslijeratnog društva i pronalasku puta ka miru. Istakli su da je spremnost preuzimanja lične odgovornosti i javna osuda zločina preduslov za učešće na susretima veterana.

Oni će Međunarodni dan toleranciji obilježiti posjetom Memorijalnom centru u Potočarima, a žrtvama će se pokloniti ratni veterani iz Hrvatske, Srbije, Federacije BiH i Republike Srpske.

Posjeta se održava u okviru Susreta ratnih veterana u organizaciji Centra za nenasilnu akciju, koji već 11 godina okuplja ratne veterane.

"Znajući da je ovo simbol najvećeg zločina poslije Drugog svetskog rata u Evropi, a treba poslužiti kao primjer stradanja nedužnih, da se ovakav zločin nikad i nigdje više ne dogodi, odlučili smo da posjetimo mjesto stravičnih zločina i zvjerstva, mjesto velike tragedije“, kazao je Novica Kostić, ratni veteran iz Srbije, suinicijator i organizator ovih susreta.

Kako je istaknuto, pravo na posjetu stratištima ostvaruju samo veterani koji su spremni suočiti se sa prošlošću, prihvatiti ličnu odgovornost i javno osuditi zločine koje je počinio njihov narod.

"Znam da su neki krvnici u moje ime, u ime mog naroda, izvršili neljudska zvjerstva u Srebrenici. Emotivno mi je veoma teško, no imam potrebu da pogledam to mjesto i poklonim se tim žrtvama kao čovjek bez riječi, jer sve je već davno rečeno", kazao je Kostić.