Imao povišen pritisak i šećer
0

Ratko Mladić iz bolnice vraćen u pritvor

FENA
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
Ratko Mladić, optužen za genocid i druge zločine u BiH, vraćen je u pritvor nakon što je pregledima u bolnici utvrđeno da nije potrebno dalje liječenje, pa će suđenje biti nastavljeno u ponedjeljak, saopćeno je u petak iz Haškog tribunala.

"Postupak bi trebalo da bude nastavljen u ponedjeljak ujutro unakrsnim ispitivanjem svjedoka Tužilaštva Davida Harlanda", kazala je Nerma Jelačić, portparol Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), javlja BIRN Justice Report.

Nakon što mu je u srijedu pozlilo u sudnici, Mladić je prebačen u bolnicu, gdje je zadržan radi pregleda.

Zbog njegovog zdravstvenog stanja bio je odgođen današnji nastavak suđenja, ali zbog povjerljive prirode informacija Sudsko vijeće nije otkrilo više detalja.

Iz Mladićevog tima Odbrane rekli su da je optuženom bio povišen krvni pritisak i šećer u krvi, ali da nije konstatovano da je imao novi moždani udar.

Mladić je optužen za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje “plavih šljemova” Ujedinjenih nacija (UN) za taoce, u periodu od 1992. do 1995. godine.

Ove sedmice Tužilaštvo u Haagu izvelo je prva dva svjedoka.