Milorad Dodik
0

Rat i sukobi nisu na "dnevnom redu" političkog vodstva RS-a

FENA
Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da rat i sukobi nisu na dnevnom redu političara na vlasti u RS-u te da su sukobi u BiH mogući samo ako bi NATO odlučio "prekriženih ruku" promatrati neki takav scenarij, prenosi u srijedu beogradski dnevnik "Press".
  • Mi nemamo javnih ni tajnih ratnih planova i smatramo rat u BiH nemogućim iz više razloga. Prvo, tko bi ratovao? Čime bi ratovao? I što bi radile snage NATO-a u tom slučaju?", ukazao je Dodik u intervjuu tom listu, odgovarajući na pitanje je li u Bosni moguć suživot Srba, Hrvata i Bošnjaka bez međunarodnih posrednika i mogu li se očekivati novi sukobi.

Premijer RS dodaje kao ima puno povjerenje u međunarodnu vojnu prisutnost u BiH, za razliku od civilne misije.

  • Ne možemo biti nezahvalni i nepošteni pa reći da međunarodna zajednica ništa dobro nije donijela BiH. Donijela je u prvom redu mir. Međutim kako su odmicale godine, civilna međunarodna uprava, tu mislim na OHR (Ured visokog predstavnika), pretvorila se u svoju suprotnost, ponovio je svoja stajališta Dodik.

Po njegovim riječima, Daytonski sporazum ne predviđa OHR, već samo visokog predstavnika, a visoki predstavnici vremenom su, po njemu, postajali žrtve svojih ureda i činovnika koji su godinama u BiH.

Dodik je istaknuo da je raspisivanje referenduma jedina opcija ako "bilo tko i bilo kada ugrozi jasno definiranu poziciju RS i njene ovlasti iz Daytonskog sporazuma".

Upitan kakav će biti njegov odgovor ako Srbija, kao jamac Daytonskog sporazuma, pristane na promjenu državnog uređenja BiH, Dodik je kazao kako je prošlo vrijeme kada je netko izvan RS u njezino ime donosio odluke, te da dobri odnosi s vlastima u Beogradu nikako ne znače da oni mogu odlučivati u ime RS.

  • Mislim da je predsjednik Srbije više puta ponovio da podupire Daytonski sporazum i teritorijalni integritet BiH, s RS i Federacijom BiH u njoj. Više puta je ponovio i da će poduprijeti svaki dogovor u BiH koji postignu njezini konstitutivni narodi. Mi od Srbije više i ne očekujemo, naglasio je Dodik.