Predbožićno uznemiravanje
0

Rastrgani ukrasi ispred katoličke crkve u Derventi

Sarajevo-x.com
Božićne lampice na velikom boru nisu mogle izdržati niti jednu noć, a da nisu nekome zasmetale. U noći s 18. na 19. decembar nepoznati počinitelji rastrgali su četvere božićne lampice na velikom boru koji je postavljen ispred derventske crkve sv. Juraja mučenika, javila je Katolička tiskovna agencija iz Sarajeva.

„Kako se bliži Božić, a i prvi put nakon rata u organizaciji HKD Napredak i župe sv. Juraja mučenika i mi smo organizirali Božićni koncert u našoj župnoj crkvi u subotu 19. decembra u 17 sati, gdje su nastupili tamburaški orkestar i veliki Napretkov zbor iz Tuzle. Za tu prigodu želja nam je bila ukrasiti crkvu, ali i jedan bor ispred crkve, kako bismo za taj koncert napravili božićni ambijent. Nažalost lampice nisu mogle izdržati niti jednu noć, a da nisu nekome zasmetale“, kazao je derventski župnik vlč. Filip Maršić u izjavi za KTA.

On je naveo da je policija izišla na teren i obavila uviđaj s tim da dosadašnje iskustvo pokazuje kako vjerojatno niko neće odgovarati kao ni prilikom nedavnog pokušaja provale u župnu crkvu i razbijanja prozora na kapelici u obližnjim Kuljenovcima.

„Od gradskih vlasti očekujem da s riječi pređu na djela, jer od lijepo izgovorenih riječi se ne živi. Mi Hrvati, katolici ovog kraja nismo i ne želimo biti građani drugog reda kako nas se sada tretira, a to nam pokazuju mnoge činjenice“, riječi su župnika Maršića koji je podsjetio na brojne krađe šume, obijanja kuća i razbijanja prozora njegovih malobrojnih župljana te naveo da još uvijek nije uklonjen kafić „Imperijal“ kojim je zatvoren jedan od ulaza u župnu crkvu kao i da gradske vlasti nisu spremne osvijetliti župnu crkvu.

Pozvao je sve povratnike da budu uporni u traženju svojih prava zajamčenih Daytonskim sporazumom te da se zalažu za dostojanstven i miran suživot kao jednakopravni građani. Izrazio je očekivanje da gradske vlasti zaduže komunalnu službu kako bi i kićenje borova ispred župne crkve ušlo u predstojeće novogodišnje kićenje grada.