Tri mjeseca poslije
14

Raskol među sindikalcima u BiH: Jedni traže izbor novog predsjednika, drugi bojkotuju

Piše: I. Čavčić
Ismet Bajramović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ismet Bajramović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Novi predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH zbog nedostatka kvoruma nije izabran na 14. kongresu, održanom 22. februara 2018. godine u Sarajevu, a tri mjeseca poslije nema naznaka kada bi mogao biti zakazan nastavak kongresa.

Delegati su birali između dva kandidata – predsjednika Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Selvedina Šatorovića i predsjednika Nadzornog odbora Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH Redže Kurića.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović izjavio je za Klix.ba da još uvijek nije poznat o da li će biti zakazan nastavak kongresa (s istim kandidatima) ili će biti zakazan novi kongres s potpuno novim kandidatima.

"Moj je jedini uslov da bude zagarantovano jedinstvo u SSS BiH poslije održavanja Glavnog odbora, a za to moram imati materijalni dokaz. Na tom bi odboru trebalo da bude donesena odluka o nastavku kongresa, odnosno prekidu pa nastavku, ili početku novog, 15. kongresa", kazao nam je Bajramović.

Naveo je da je u dopisima koje su dobijali u SSS BiH od većeg dijela granskih sindikata proklamovana ideja, odnosno zahtjev, da se ide s novim kandidatima i prekine 14. kongres.

Zakazan Glavni odbor

Na nedavno održanom sastanku 16 granskih sindikata odlučeno je, međutim, da presjedavajući Kongresa Samir Kurtović, predsjednik Sindikata državnih službenika sazove Glavni odbor Saveza samostalnih sindikata BiH radi zakazivanja nastavka sjednice Kongresa Sindikata. Glavni odbor zakazan je u srijedu, 23. maja.

Bajramović nam je kazao da je Kurtović predsjedavajući Kongresa i da tu funkciju statut poznaje, ali u sasvim drugom obliku.

"Ovdje imamo specifičnost. Upitno je da li je Kurtović legalno predsjedavajući, zato što je kongres prekinut bez kvoruma. U tom trenutku se nije mogao donijeti nikakav zaključak, jer nije bilo kvoruma. Imamo situaciju da predsjedavajući Kongresa zakazuje Glavni odbor koji može zakazati samo predsjednik SSS BiH", kazao je Bajramović.

Istakao je da on mora raditi prema statutu i da je u skladu s tim i reagovao kada je čuo da je zakazan Glavni odbor za 23. maj.

"Dobio sam poziv od kolega koji nisu prema statutu odgovorne osobe i nemaju mogućnost da sazovu sjednicu Glavnog odbora. Reagovao sam u skladu sa statutom napomenuvši im da samo ja mogu zakazati sjednicu. Moje ovlaštenje je da moram zaštiti zakonit rad. Zbog toga sam poslao upozorenje da ne mogu silovati pravo", rekao nam je Bajramović.

Predsjednik SSS BiH objašnjava da u statutu postoji propisana mogućnost da se sa sakupljenih više od 50 posto potpisa od granskih sindikata pošalje zahtjev predsjedniku Saveza zahtijevajući zakazivanje Glavnog odbora.

"Potom, kad predsjednik dobije zahtjev, on je taj koji će zakazati Predsjedništvo pa Glavni odbor. Sve je propisano statutom. Može neko drugi zakazati Glavni odbor ukoliko ga, tako stoji u statutu, ovlasti predsjednik", rekao je Bajramović.

Na pitanje kako gleda na to što mu spočitavaju da mu je istekao mandat i da u skladu s tim ne može zakazivati Glavni odbor, Bajramović odgovara da je on izabran u isto vrijeme kad i Glavni odbor.

"Ja sam na funkciju predsjednika Saveza izabran u isto vrijeme kad i Glavni odbor, na 13. kongresu. Da li je po toj logici i njima istekao mandat? I jedno i drugo je u istoj ravni", kazao je Bajramović za Klix.ba.

O mogućim rješenjima

Trenutni predsjednik SSS BiH je potvrdio da neće prisustvovati sjednici Glavnog odbora zakazanoj za 23. maj.

"Bilo bi smiješno da predsjednik dolazi na sjednicu koju je neko drugi zakazao. Pitam se da li je to zakonito, da li tu ima određene odgovornosti. Pravnici će to protumačiti", kazao je Bajramović.

Istakao je da se zalaže za kandidata koji će okupiti 80 ili 90 posto sindikalaca.

"Ja predlažem da se kongres održi poslije izbora, zato što je predizborna kampanja u toku. Ne želim da izbor predsjednika bude politički motiviran. Sve zavisi od nas kad će procedura biti okončana", istakao je Bajramović.

Sugerisao je da se napravi međugranski dijalog na kojem će biti predsjednici koji neće dizati tenzije i koji će predlagati rješenja i ići ka rješenjima.

"Ja sam spreman da sazovem sjednicu Glavnog odbora. Sve zavisi od nas. Nama je cilj da zajedno s predsjednicima granskih sindikata, koji su najodgovorniji unutar SSS BiH, sjednemo i zaključimo kakva nam osoba treba za predsjednika, ko može biti predsjednik i da iskristališemo ko može biti predsjednik", kazao je Bajramović za Klix.ba.

Selvedin Šatorović kao kandidat

Ismet Bajramović kaže da je Selvedin Šatorović, koji prvobitno nije imao ambicije da se kandiduje za predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH na 14. kongresu, bio njegov izbor.

"To je bio dogovor da ide Selvedin Šatorović. Njemu nije padalo na pamet da bude kandidat za predsjednika saveza. Od 11 značajnih granskih sindikata, koji su uveliko imali 80 posto članstva, najmanje sedam-osam ih je donijelo pisani papir u kojem se navodi da je on njihov kandidat. Drugi dio je na sastanku usmeno prenio da je on njihov kandidat. I mi dogovorimo čovjeka i izradimo ga, jer protiv glasaju oni koji su donijeli papire da je on njihov kandidat", rekao je Bajramović za Klix.ba.

Istakao je kako bi Šatorović predstavljao dosadašnji kontinutitet načina rada SSS BiH.

"On je sve vrijeme radio da se donese što kvalitetniji kolektivni ugovor, učestvovao u svim socijalnim dijalozima, pregovorima s poslodavcima, vladom... On kao takav nekome smeta. Ali garantujemo da ni on, niti ja, nismo obojeni politički", zaključio je Ismet Bajramović u izjavi za Klix.ba.