Sud BiH
0

Rasemi Handanović jednomjesečni pritvor

SRNA
Rasema Handanović
Rasema Handanović
Sud BiH prihvatio je prijedlog Tužilaštva BiH i donio rješenje u predmetu "Jusuf Hadžajlija i drugi", kojim se određuje jednomjesečni pritvor Rasemi Handanović, osumnjičenoj za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Trusini 1993. godine.

Pritvor, prema ovom rješenju, može trajati do 27. januara 2012. godine, saopšteno je iz Suda BiH.

Sud je, nakon razmatranja podnesenog dokaznog materijala, utvrdio da postoji osnovana sumnja da je osumnjičena počinila krivično djelo koje joj se stavlja na teret. 

Sud je osumnjičenoj odredio pritvor zbog postojanja bojazni da bi ona, ukoliko bi se našla na slobodi, mogla ometati krivični postupak uticajem na svjedoke i saučesnike, kao i zbog postojanja drugih okolnosti koje ukazuju na opasnost od njenog bjekstva. 

Tužilaštvo BiH zatražilo je od Suda BiH da bude određen pritvor Rasemi Handanović zvanoj Zolja, optuženoj za zločine u Trusini 1993. godine, uz obrazloženje da postoji mogućnost da utiče na svjedoke, kontaktira izvršioce i napusti teritoriju BiH.

Tužilaštvo BiH tereti Rasemu Handanović, bivšu pripadnicu Specijalnog odreda za posebne namjene "Zulfikar" pri štabu Vrhovne komande Armije RBiH, za učešće u napadu na selo Trusina 16. aprila 1993. godine.

U napadu je, prema navodima Tužilaštva BiH, ubijeno 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ koji su se prethodno predali, te ranjeno više lica, među kojima je bilo dvoje djece.
Tužilaštvo BiH smatra da je osumnjičena lično učestvovala u strijeljanju tri vojnika koji su se predali i tri civila.

Handanovićeva je juče izručena pravosuđu BiH iz SAD.