BiH
0

Ranko Škrbić: Bilateralni odnosi Srbije i BiH tradicionalno su jako dobri

Anadolija
Ranko Škrbić (Foto: Novosti.rs)
Ranko Škrbić (Foto: Novosti.rs)
Ambasador Bosne i Hercegovine u Beogradu Ranko Škrbić sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem. Na sastanku se razgovaralo o odnosima dvije zemlje, prije svega o zajedničkom problemu koji je nastao usljed katastrofalnih poplava.

Nakon sastanka, Škrbić je naveo da se prije nekoliko dana susreo sa Dačićem i da su tada i dogovorili zvanični sastanak, odnosno protokolarnu posjetu jer se od formiranja nove Vlade u Srbiji nije imao prilike sresti sa šefom diplomatije.

"Glavna tema današnjeg sastanka bila je posvećena odnosima Srbije i Bosne i Hercegovine, ali prije svega kroz problem koji smo nedavno imali, koji se odnosi na poplave. Jučer smo saznali da će se donatorska konferencija održati 16. ili 17. jula i razgovarao sam sa Dačićem o pripremi za taj sastanak“, rekao je Škrbić.

Navodeći da se već zna da će konferencija biti održana u Briselu, da će je voditi Francuska, a tome će značajno participirati i Slovenija, Škrbić je rekao:

"Veoma važno je i da Bosna i Hercegovina i Srbija budu dobro pripremljene, kako bi sakupili što više sredstava, koji su nam neophodni kako bi se sanirale katastrofalne posljedice prouzrokovane poplavama.“

Upitan da prokomentariše bilateralne odnose BiH i Srbije, Škrbić je rekao da su oni „tradicionalno jako dobri“ i tome u prilog naveo je i posjetu premijera Vučića Sarajevu, koja se dogodila neposredno prije poplava. Prilikom te posjete, Vučić se sastao sa predsjedavajućim Vijeća ministara, ali i sa članovima Predsjedništva kao i ministrom vanjskih poslova BiH.

Komentarišući te sastanke, za koje kaže da se na njima mnogo razgovaralo o odnosima dvije države, Škrbić je kazao:

"Zajednički zaključak je da su ti odnosi veoma dobri, da su višestruki i da se ostvaruju na nekoliko načina, ne samo kroz sistem Srbija i BiH, već i kroz uzajamni sistem specijalnih paralelnih veza sa Republikom Srpskom. Srbijanska strana je još ranije ponudila sličnu takvu varijantu i Federaciji, ne znam šta će se tu dešavati dalje, ali mislim da su svi vidovi saradnje potrebni kako bi se uspostavili što prisniji odnosi.“

Ranije u toku dana, Ranko Škrbić je imao protokolaran sastanak i sa ministrom za rad, boračka i socijalna pitanja Aleksandrom Vulinom. Kako je naveo Škrbić, s obzirom da je ranije obavljao funkciju ministra zdravlja i socijalne zaštite, taj sastanak je osim za upoznavanje, poslužio i za razmjenu nekih iskustava vezanih za sferu socijalne zaštite.