PSBiH
11

Rančić: Država se ne bi trebala zaduživati za 60 miliona dolara za restrukcije posrnulih banaka

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Hazim Rančić kritikovao je podizanje kredita od 60 miliona dolara za jačanje bankarskog sektora u BiH.

Ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda kazao je, odgovarajući na Rančićevo pitanje, da je riječ o kreditu koji će biti raspoređen na način da 30 miliona KM ide Federaciji BiH, a preostalih 30 miliona KM Republici Srpskoj. On je istakao da su pregovori završeni i da je nacrt sporazuma već urađen.

Bevanda je pojasnio da će sredstva koja sadrže posebnu komponentu za FBiH i RS biti korištena za unapređenje bankarskog sektora.

Rančić je odgovorio da nije zadovoljan odgovorom ministra te da smatra kako se država ne bi trebala zaduživati za restrukcije posrnulih banaka.

Inače, krajem aprila Svjetska banka je odobrila novi zajam od 56,6 miliona eura koji će služiti kao podrška za ključne reforme finansijskog sektora u Bosni i Hercegovini (BiH).

Kako je tada rečeno, projekt jačanja bankarskog sektora trebao bi pomoći BiH da unaprijedi regulativu i nadzor nad bankama, prevaziđe slabosti u bankarskom sektoru, uspostavi okvir za restrukturiranje banaka i ojača upravljanje i poslovanje entitetskih razvojnih banaka.