BiH
137

Ramazanski koncert održan u Mostaru: Čuvaj Bože Palestinu

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Ramazanski koncert Medžlisa Islamske zajednice Mostar i BZK Preporod ove godine protekao je u znaku podrške stanovnicima Gaze.

Pod dirigentskom palicom maestra Emira Nuhanovića sinoć su u Sali SRC Midhat Hujdur Hujka nastupili mostarski horovi El-Kamer, Mostarske kiše i El- Misbah, konjički Sejfulah i hor Selsebil iz Rijeke.

Koncert je počeo kasidom posvećenoj Palestini pod nazivom "Čuvaj Bože Palestinu" u izvedbi Berina Buturovića.

"Mislim da je ovo mali doprinos da skrenemo pažnju na palestinski problem", rekao je Nuhanović.

Nuhanović koji već desetak godina potpisuje ramazanski koncert u Mostaru  smatra da je veoma važno da se ova tradicija predbajramskog druženja nastavlja i ne gasi.

"I večeras smo potvrdili svoju velikodušnost i odabirom gostiju i horova naglasili koliko držimo sami do sebe i do drugih izvođača naše duhovne muzike, bez obzira da li žive u našoj domovini ili ne", rekao je Nuhanović.

Osvrnuvši se na ukupan nepovoljan ambijent za kulturu poručio je da je ovo jedan od najboljin načina da se ilahija i kasida popularizira što će pored Mostara uraditi i drugi gradovi u Bosni i Hercegovini.

Nuhanović je na kraju poručio da ne postoji bolji način da se obilježe dani Bajrama.

"Želja nam je da se što više mladih okupi oko ilahija i sevdalinke, a ne, kako to ne priliči našoj tradiciji, uz muziku sumnjivog kvaliteta", poručio je Nuhanović.

Na ramazanskom koncertu, kojem je prisustvovalo oko hiljadu posjetitelja, provedena je humanitarna akcija prikupljanja novčanih sredstava potrebnih za liječenje oboljelog Muje Berberovića.