Bogat program
347

Ramazan dočekan i u Odžaku, pucanj topa prolomio se gradom u Posavini

A. K.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Dolazak ramazana u Odžaku je obilježen u akšamsko vrijeme pucnjem iz topa kojim je oživljena stara tradicija ovog posavskog gradića.

Top je tokom pandemije izradio poznati majstor iz Krajine Dursum Halilović kao poklon grada Sarajeva i tadašnjeg gradonačelnika Abdulaha Skake.

Dolazak muslimanskog mjeseca označio je topdžija Bajir Smajić zvani Bajro, čovjek kojeg je vihor rata iz Glamoča doveo u 102. odžačku brigadu, gdje je kao borac ostao do povratka u Odžak u koji se sa porodicom i naselio.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Također, već tradicionalno Medžlis Islamske zajednice Odžak - Odjel za brak i porodicu organizirao je predramazansku aktivnost za djecu, koja je postala poznata pod nazivom "Ramazanski vozić" s ciljem da mališani razviju tople i pozitivne emocije prema blagoslovljenom mjesecu.

Sabahsje, ikindijske mukabele kao i teravih namaze predvodit će i ove godine glavni imam Safet ef. Karahmetović i efendija Mujo Zahirović, uz pomoć mualime Indire Kusur i mladih Odžačana koji su završili medrese i tokom ramazana se uključili u vjersko-kulturni program.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Svake godine konstantno nastojimo obogatiti aktivnosti i program tokom mjeseca ramazana uz veliku pomoć džematlija i naših institucija, tako će biti i ove godine kako bi se tradicija ramazana u Odžaku održala i oplemenila. Raduje nas veliki broj djece u aktivnostima, a ramazanski top je posebna atrakcija koja privuče pažnju svih žitelja Odžaka. Nažalost, još jedan ramazan dočekujemo bez našeg dugogodišnjeg imama Fahrudina ef. Mujanovića. Bio je veliki pokretač društveno-vjerskih aktivnosti, a posebno se istaknuo aktivnostima našeg povratka u Odžak, kao i obnovi naše džamije koja je izgrađena i otvorena 2006. godine. U njoj imamo vrhunske uslove za rad mekteba i vrtića", kazao nam je Ahmer Škrijelj, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Odžak.

On je istaknuo da se dolazak ramazana osjeća u čaršiji, sokacima i kućama, naglasivši da će Medžlis Islamske zajednice Odžak tokom ovoga mjeseca organizirati brojne vjerske aktivnosti kroz društvenu brigu, mrežu mladih, odjel za brak i porodicu i aktivnosti u mektebu za cjelodnevni boravak djece.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

U džamiji će obilježavanje biti upriličeno kroz mukabele, druženja, iftare te jedinstvene programe povodom značajnijih datuma u ramazanu koje će predvoditi glavni imam Safet ef. Karahmetović uz pomoć Muje ef. Zahirovića i muallime Indire Kusur.