BiH
0

RAK negativno odgovorio na prigovor Udruženja novinara RS

FENA
Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) razmatrala je prigovor Udruženja novinara RS-a u vezi s informativnim programom Dnevnik 2 i emisijom 60 minuta - specijal "Krnja velika Srbija, koje je RTVFBiH emitirao 9. januara ove godine i konstatovala da stanica nije postupila suprotno primjenjivim pravilima i propisima, te da u vezi s ovim slučajem neće poduzimati daljnje korake.

"RTVFBiH u izvještavanju o obilježavanju 20 godina postojanja RS-a umnogome se može okarakterisati kao izražavanje kritičkog stava, uz dokumentovane izvore i obezbijeđenu raznovrsnost informacija unutar emitovanih priloga“, navodi se u odgovoru RAK-a na prigovor Udruženja novinara RS.

Također, kako se dodaje, RTV FBiH u svom komentaru od 19. januara 2012. u potpunosti odbija navode iz prigovora da se navedenim programom „otvoreno podstiče na širenje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti,” posredno navodeći da se radi o „kritici ponašanja s argumentima”.

I standardi same novinarske profesije uvažavaju princip izvještavanja baziran na kritici, ali se kritika sama po sebi ne može okarakterisati kao govor kojim se podstiče ili raspiruje mržnja prema drugom ili drugačijem, po bilo kojem osnovu, navode iz RAK-a.

Predmet prigovora je također bila i emisija 60 minuta – specijal Krnja velika Srbija. Predmetni program je rađen u dokumentarnoj formi, koja sama po sebi predstavlja specifičnu i slobodniju formu autorskog izražavanja, čija tema je bazirana na istorijskim dokumentima Načertanije – dokument iz 1844 godine, Planu Nikole Pašića Niška deklaracija iz 1914, Memorandumu SANU, Večernje novosti 1986. itd.

U tom programu sagovornici su bili: Dubravka Stojanović -prof. istorije 20 vijeka na Univerzitetu Beograd, Vuk Drašković, političar i pisac, Čedomir Popov, predsjednik Matice srpske, Filip David, publicist, advokati Srđa Popović i Rajko Danilović, Branislav Stojanović, direktor Centra za dekontaminaciju Beograd.

Sagovornici u programu su na temu interpretacije navedenih dokumenata kroz istoriju dali različita i dijelom suprotstavljena mišljenja, čime je, u konačnici, omogućen pluralitet i neophodan prostor javnosti da formira vlastito mišljenje u vezi sa predmetnim sadržajem.

"Na kraju, napominjemo da Agencija nema mandat da ulazi u izbor tema i način njihove realizacije budući da su ovi segmenti isključivo u domenu svake stanice, te da može reagovati tek u slučaju kada je emitovanim programom pričinjeno kršenje relevantnih pravila i propisa“, navodi se u obavještenju .

Agencija je konstatovala da stanica nije postupila suprotno primjenjivim pravilima i propisima, te da u vezi s ovim slučajem neće poduzimati dalje korake.

"S obzirom na činjenicu da u predmetnom postupku niste imali status stranke već inicijatora postupka koji je Agencija vodila po službenoj dužnosti, obavještavamo da se protiv ovog obavještenja ne može izjaviti žalba“, navode iz RAK-a na prigovor Udruženja novinara RS-a.