BiH
0

RAK izrekao kazne za Radio 202, Radio Gradiška i RTV FBIH

NINA
Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH izrekla je, prema Zakonu o komunikacijama, kazne za Radio 202, Radio Gradiška te Radioteleviziju Federacije BiH.

Radiju 202 je izrečena novčana kazna u iznosu od 2.000 KM radi kršenja članka 1.2 pristojnost i uljudnost Kodeksa o uređivanju RTV programa.

Naime, kako navodi RAK, voditelj emisije emitirane na Radiju 202 je u otvorenom programu koristio vulgarne izraze i psovke. U odgovoru Agenciji ta radiostanica je navela da je tema emisije bila sloboda govora u kojoj je voditelj želio obratiti pažnju na sve prisutnije korištenje vulgarnosti. S obzirom da je urednik i voditelj emisije suspendiran na tri mjeseca sa svih programa u okviru sistema RTV-a FBiH, a stanica je ukazala na poštivanje uredničkih pravila izrečena je spomenuta kazna.

Zbog kršenja odredbi Aneksa 2, tačke 3. općih uvjeta dugoročne dozvole za emitovanje programa, Radiju Gradiška je naloženo da plati novčanu kaznu u iznosu od 1.000 KM. Kako je saopšteno iz RAK-a, taj radio je neovlašteno koristio frekvencije 103.3 MHz na području Nove Topole (regija Banja Luka).

Radiotelevizija Federacije BiH je prekršila članak 1.5 pravedno i nepristrano uređivanje RTV programa Kodeksa. U okviru političkog magazina “60 minuta” 10. januara 2005. emitovan je prilog u vezi s tekstom “Marketing tragedije” koji je Fatmir Alispahić objavio u listu Saff br. 135. S obzirom da Alispahiću nije dana mogućnost da istupi kao druga strana u prilogu, RAK je RTV-u FBiH izrekao upozorenje kao sankciju.

Protiv ovih rješenja može se izjaviti žalba u skladu s članom 49. stavak 2. Zakona o komunikacijama BiH.