Odgoj djece u ranom djetinjstvu
0

Rajović: Djeca se moraju više kretati, a ne sjediti za računarom

FENA
Ranko Rajović
Ranko Rajović
Međunarodna konferencija o odgoju i obrazovanju u ranom djetinjstvu nastavljena je danas u Sarajevu izlaganjem izvršnog direktora MENSA Srbije i predsjednika svjetskog MENSA komiteta darovite djece Ranka Rajovića.

On je govorio o igrama koje usporavaju razvoj djece a da roditelji toga nisu ni svjesni, te zaboravljenim igrama od višestruke vrijednosti u ranom rastu i razvoju koje roditelji nerijetko zabranjuju.

"Djeca u našem dijelu Evrope pokazuju najlošije rezultate u funkcionalnom, dok su u repetitivnom znanju nešto bolja, ali i dalje pri dnu lista. Problem počinje od rane stimulacije djeteta, u periodu od treće do šeste godine kad čekamo da ono krene u školu, kad gubimo najvažnije tri godine u razvoju djeteta", kazao je Rajović.

Pojasnio je da dijete danas nije isto kao dijete prije 60 godina kad je nastala literatura po kojoj veliki broj pedagoga na teritoriji nekadašnje Jugoslavije i danas radi.

"Ne kažem da su kompjuteri i edukativne igrice nekorisni, ali je pitanje na koliko vremena dnevno ih ograničiti. Dijete koje provede tri sata za računarom ne kreće se, a čovjek je biće za kretanje. I sve uobičajene dječije aktivnosti kao trčanje, skakanje, penjanje... ustvari su instiktivne aktivnosti koje mozak traži da bi se razvijao", kazao je Rajović.

Dvodnevna konferencija rezultirat će setom konkretnih poruka obrazovnim institucijama u BiH za povećanje uključenosti djece u predškolsko obrazovanje, koje je prema brojnim naučnim dokazima ključ za bolji uspjeh djece u školovanju.

Prvi dan konferencije obuhvatio je pristup kvalitetnom predškolskom obrazovanju, te predstavio učinkovite metode programa "Obrazovanje za mir", te škole "La maternelle" iz Francuske. Izlagali su eminentni stručnjaci iz oblasti dječijeg razvoja.

Konferencija "Povećajmo mogućnost djeci u BiH za rano učenje" okupila je eksperte, kreatore politika, praktičare koji djeluju u oblasti odgoja i obrazovanja u ranom djetinjstvu, istraživača, predstavnike civilnog društva i međunarodnih organizacija iz Francuske, Litvanije, Moldavije, Holandije, Srbije, Španije, Švedske, Turske, SAD-a, kao i Regionalnog ureda UNICEF-a za centralnu i istočnu Evropu i centralnu Aziju.

Konferenciju organizira UNICEF u BiH u suradnji s Ministarstvom civilnih poslova BiH, Federalnim ministarstvom obrazovanja i nauke i Ministarstvom prosvjete kulture Republike Srpske.