Nečovječno postupanje
24

Rajko Lošić optužen za zlostavljanje i mučenje ratnih zarobljenika Bošnjaka u Vlasenici

Klix.ba
Foto: Palelive
Foto: Palelive
Okružni sud u Istočnom Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Rajka Lošića (1966.) kojeg se tereti da je kao pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti Vlasenica mučio i fizički zlostavljao ratne i civilne zarobljenike bošnjačke nacionalnosti tokom 1994. godine u Vlasenici.

U optužnici se navodi kako je Lošić krajem decembra 1994. godine, u noćnim satima, teško fizički zlostavljao zarobljenog pripadnika Armije RBiH inicijala B. H. Izveo ga je na ispitivanje iz samnice u dežurnu prostoriju i zajedno sa T. D., koji je također optužen za ratni zločin, naredio da sjedne na kauč. Ispitvali su ga i potom snažno udarali nogama i rukama po cijelom tijelu. T. D. ga je udario u glavu vojničkim bajonetom, a Lošić mu je tim bajonetom izvadio plastično oko i čekićem ga udarao u glavu. Nakon što mu je potekla krv nastavili su ga udarati po cijelom tijelu i lijevoj nozi iz koje je malo prije toga bio uklonjen fiksator te su mu je ponovo slomili na istom mjestu.

Istu noć su iz zatvorske prostorije izveli civila inicijala F. R. te ga zlostavljali udarajući ga rukama i nogama po cijelom tijelu 20 minuta. Potom su izveli zatvorenika I. L. pa su njemu i F. R. naredili da pretučenog B. H. iznesu iz dežurne prostorije. U hodniku su B. H. udarili pivskom flašom po glavi, od čega se on onesvijestio i krvario.

Lošića se tereti da je u toku rata kršio odredbe međunarodnog humanitarnog prava na način da je mučio ratne zarobljenike i civilne osobe te nečovječno postupao s njima, čime je počinio krivična djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz člana 142. i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz člana 144. stav 1. preuzetog Krivičnog zakona SFRJ, a u vezi sa članom 22. istog zakona.