BiH
0

Rajko i Ranko Vuković: Pokušaj pritiska na svjedoke

Sarajevo-x.com/BIRN
Dvojica dodatnih svjedoka Tužilaštva protiv Rajka i Ranka Vukovića tvrde da je na njih vršen pritisak da promijene iskaze. Neđo Todorović i Dragiša Milutinović rekli su kako ih je zvao “neko od Hukara” i tražio da promijene svoje iskaze.

“Zvao me je Redžo ili Bajro Hukara da mi kaže šta ću reći kada budem svjedočio na ovom suđenju. Trebalo je da kažem da moj sin Slavko nije dolazio u Podkolun početkom rata 1992. godine”, kazao je Neđo Todorović odgovarajući na pitanje branioca Veljka Čivše.

“Zvao me je na fiksni telefon neko od Hukara, mislim Redžo. Nisam uopće htio da ga slušam”, kazao je Dragiša Milutinović, dodavši da zbog toga neće odgovarati na neka pitanja, kao što je pitanje da li je bio u Podkolunu, koje mu je postavio tužilac Behaija Krnjić.

Tužilaštvo nije reagovalo na navode svjedoka o pritisku.

Državno tužilaštvo tereti Rajka i Ranka Vukovića da su kao pripadnici vojske tadašnje Srpske Republike BiH, zajedno sa Rankom i Blagojem Golubovićem i grupom vojnika, krajem maja 1992. godine u Podkolunu ubili Avdiju Hukaru i Mejru Bekriju. Ranko Vuković se, prema optužnici, tereti i za silovanje zaštićene svjedokinje A.

Bajro Hukara je kao svjedok Tužilaštva iskaz dao 14. novembra prošle godine, kada je kazao da je vidio da su braća Vuković i Golubović zajedno ušla u selo i ubila njegovog oca Avdiju Hukaru i tetku Mejru Bekriju.

Milutinović je pozvan kao dodatni svjedok Tužilaštva nakon što su ga svjedoci Odbrane povezali sa mjestom zločina. Miladin i Cvjeta Stanić su tokom svjedočenja 9. januara rekli da su ga vidjeli kako sa grupom vojnika ulazi u Podkolun. Milutinović je rekao da ove svjedoke uopće ne poznaje, te da ne vjeruje da oni poznaju njega.

Isti svjedoci su rekli i da je u grupi vojnika sa Vukovićima bio i Slavko Todorović, Neđin sin. Slavko je tokom rata poginuo, a njegov otac Neđo, dodatni svjedok Tužilaštva, nije mogao potvrditi da li mu je sin išao u selo, kao ni da li poznaje Miladina i Cvjetu Stanić.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. januar 2008. godine, kada će biti saslušani dodatni svjedoci Odbrane.

Vezani članci