BiH
34

Raguž: Želimo da federalni model bude primijenjen na cijelu BiH

Klix.ba
Predsjednik HDZ 1990 Martin Raguž kazao je nakon zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru kako su svojim današnjim izlaganjem pokazali da unutar HNS-a postoje osobe koje misle drugačije od većine i da je to pozitivno. Istakao je kako je za federalizaciju koja se spominje u Deklaraciji, ali ako bude primjenjiva na teritoriji cijele BiH.

"Postoji određena vrsta pluralizma unutar Hrvatskog narodnog Sabora i mislim da je to dobro za Sabor, da nismo svi u jednom konceptu mišljenja pošto stvari nisu generalno dobre. Mislim da na hrvatskoj političkoj sceni treba jedna vrsta alternative i da smo je mi danas dostojanstveno promovirali kroz nastupe", kazao je nakon zasjedanja HNS-a Martin Raguž, predsjednik HDZ 1990.

Istakao je kako njegova stranka podržava što brže formiranje vlasti na svim nivoima u BiH, da legitimni predstavnici Hrvata imaju odgovornost u kapacitetu koji im pripada, te da stvore novi odnosi u BiH.

"Mi smo u tome jasno rekli da smo opozicija, ali naravno ne opozicija pod svaku cijenu. Mi i ovako nudimo rješenja, pogotovo na evropskom putu, što je i prepoznato u javnosti i da ne gubimo više vrijeme nego da napravimo jedan koordinirani plan reformi sa EU. Tu želimo biti aktivni. Vidjet ćemo šta će vrijeme donijeti, ali u svakom slučaju smo danas na jedan demokratski i dostojanstven način prezentirali naše poglede i našu situaciju", rekao je Raguž.

U današnjoj Deklaraciji koju je HNS usvojio spominje se preuređenje države u federalne jedinice što je Raguž podržao kazavši kako BiH treba jedan konzistentan model uređenja ne samo za jedan njen dio koji se već sad zove federacija.

"Mi želimo da federalni model bude primijenjen na cijelu BiH. Deklaracija je načelno promovirala federalni koncept, nije ulazila u razradu i to treba reći zato što se vrlo često špekulira koji je to konkretan model. Model može biti sa više federalnih jedinica. Treba detektirati šta će biti nadležnost države BiH, a ona mora imati dovoljno nadležnosti za euroatlanski put, za pokretanje resursa za strategiju, a sve ostalo treba biti decentarlizirano. Ako jedna Njemačka kao mononacionalna može biti federalna, mislim da ne trebamo oko toga praviti neku vrstu bojazni", kazao je Raguž.

Istakao je da bi bio sretan da dođe do unutarnjeg temeljnog dogovora i da se odnosi jednom za sva vremena urede kako bi se krenulo naprijed.

"U tom kontekstu smatram da taj dio deklaracije otvara prostor kao što i otvara prostor jasno određenje o Evropi i jasno određenje o novom ustavu i to su neke strateške pozicije koje ne treba podcjenjivati, koje otvaraju šansu, detektiraju poziciju jednog od konstitutivnih naroda u smislu većinske volje i naravno preuzimanje odgovornosti sada svih nas koji smo učestvovali u tome da istinski idemo tim smjerom, da tražimo partnere na domaćem i međunarodnom planu i da prestanemo stalno se konfrotirati na dnevnoj osnovi i prebacivati lopticu", kazao je Raguž.