BiH
0

Raguž: Postoje elementi da prije 15. decembra u proceduri bude zakon o reformi policije

FENA
Zamjenik predsjednika Hrvatske demokratske zajednice 1990 (HDZ 1990) Martin Raguž izjavio je danas u Sarajevu da Predsjedništvo BiH s parlamentarnim strankama treba da preuzme političku inicijativu i nakon prvog kruga konsultacija sa strankama o imenovanju mandatara za sastav Vijeća ministara utvrdi preciznu dinamiku aktivnosti prema kojima će BiH krenuti na evropski put, a ne u dalju eskalaciju političke krize.

„Smatramo da postoje svi elementi da se prije 15. decembra, kada je samit Evropske unije na najvišem vrhu, u proceduru stavi zakon o reformi policije u BiH i da BiH temeljem te odluke obezbijedi potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji pridruživanju. Sve drugo bilo bi neozbiljno ponašanje i stranaka i institucija“, izjavio je Raguž.

Ako se u političkom smislu bude išlo tim smjerom, poručio je zamjenik predsjednika HDZ-a 1990 ta stranka je spremna participirati u parlamentarnoj većini.

„Očito je da u prvom krugu neće biti odgovora ni o tome da li imamo ni ko je sve u parlamentarnoj većini, pa mislimo da će Predsjedništvo BiH intenzivirati razgovore u prvom i drugom krugu“, kaže Raguž.

Nakon ostavke predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića (SNSD), u Sarajevu su danas nastavljene jučer započete konsultacije članova Predsjedništva BiH s predstavnicima političkih stranaka o imenovanju mandatara za novi saziv Vijeća ministara.

Razgovori u Predsjedništvu danas su započeli s predstavnicima Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH).

Dopredsjednik te stranke Niko Lozančić kazao je novinarima da očekuje stvaranje pretpostavki da Vijeće ministara BiH nastavi funkcionirati u punom kapacitetu.

HDZ BiH neće tražiti prekompoziciju Vijeća ministara i očekuje da će ista stranka - SNSD dati mandatara.

Osim HDZ BiH i HDZ 1990, sa članovima Predsjedništva danas su najavljene konsultacije Narodne stranke radom za boljitak, Partije demokratskog progresa Republike Srpske, Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije BiH, Srpske demokratske stranke, Bosanskohercegovačke patriotske stranke, Demokratskog narodnog saveza i Stranke za BiH.