BiH
5

Raguž: U BiH svi zajedno moramo graditi budućnost, a ne produžavati agoniju

FENA
Novi predsjednik Hrvatske demokratske zajednice 1990 Martin Raguž, nakon izbora na tu funkciju danas u Sarajevu, obratio se novinarima i članovima stranke.

"Želimo reći da smo, kao jedna od ključnih hrvatskih stranaka, i srcem i bićem opredijeljeni da gradimo ovu zemlju kao našu zemlju, zajedno sa svim drugim i narodima i građanima, da joj osiguramo evropsku budućnost, prekinemo lanac konfrontacija i manipulacija i da se okrenemo dijalogu i saradnji. Da, sad kad nam je Evropa bliže, iskoristimo taj povijesni momenat i ozbiljno se prihvatimo posla u institucijama", kazao je novinarima Martin Raguž, nakon što je izabran za novog predsjednika HDZ-a 1990.

Istaknuo je da će, kao novoizabrani predsjednik i Stranka u cjelini, dati tome doprinos te pozvao "da svi zajedno gradimo bolju budućnost, a ne da se ova agonija i dalje nastavlja".

Naglasio je da je dokaz za to činjenica da je upravo izborni Sabor organiziran u zgradi najvišeg zakonodavnog tijela u BiH što, kako je kazao, ima ne samo simboličnu nego i političku težinu.

Raguž je naglasio da će njegova nastojanja ići u pravcu saradnje i sa HDZ-om BiH i sa svim drugim političkim strankama, ne samo sa hrvatskim predznakom.

"Sve stranke koje su spremne beskompromisno ući u taj proces saradnje, mi ćemo podržati, surađivat ćemo. Ovaj Sabor pokazuje da mi imamo snagu da budemo predvodnici jednog takvog procesa", kazao je.

Raguž je u izjavi novinarima kazao i to da će se u narednom periodu fokusirati na promjenu političkog ambijenta.

"Mi se sigurno nećemo nastaviti valjati u jednom ovakvom političkom stanju, nego ćemo se fokusirati na promjenu političkog ambijenta i nove odnose sa strankama koje su spremne, novim principima, 2014. prije izbora, dogovoriti pravila igre i program da birači dobiju povjerenje u određenu vrstu političkih stranaka koje, nakon izbora, neće potrošiti godinu i pol da dogovore fotelje kao što je to dosad bilo", kazao je i izrazio uvjerenje da će to javnost i birači znati prepoznati.

Martin Raguž mišljenja je da Hrvati u BiH treba da budu "most između Evrope i BiH, jer ovo je naša zemlja, kroz povijest smo tu ostajali".

"Vrijeme je da dokinemo to stanje privremenosti, da ne kalkuliramo i da čvrsto gradimo ovu zemlju, damo svoj doprinos za mir i stabilnost BiH. Tek ako damo doprinos onda da tražimo nešto i za sebe", poručio je Martin Raguž.

Na Četvrtom Saboru HDZ 1990 u zgradi Parlamenatrne skupštine BiH u Sarajevu Martin Raguž danas je većinom glasova izabran za novog predsjednika te stranke. Na Saboru je bilo 538 delegata, glasalo ih je 533, a važeći je bio 531 listić. Martin Raguž osvojio je 395 glasova, a drugi kandidat Slaven Raguž 136 glasova.