BiH
2

Radovima predškolske djece iz RS otvoren zvanični program Kid's festivala

Piše: A. U.
(Foto: Vanja Čerimagić)
Zvanični festivalski program 10. Kids festivala počeo je svečanim otvaranjem izložbe crteža djece iz predškolskih ustanova Republike Srpske. Uz prisustvo velikog broja gostiju i zvanica, izložbu su svečano otvorili Nada Tešanović, ministrica porodice omladine i sporta RS-a, Ivo Komšic, gradonačelnik Sarajeva i Susanne Prahl, direktorica Kid's festivala.

"Ovu izložbu priredili smo povodom Međunarodnog dana porodice, raspisavši javni konkurs na kojem je učešće uzelo 35 vrtića iz cijele Republike Srpske. Djeca uzrasta do šest godina su na ovaj način predstavila svoje porodice i ono što me posebno veseli je to da upravo da sa tom djecom trebamo da gradimo sve ovo što nas u budućnosti čeka. Ovdje sam danas da iskažem svoje poštovanje prema organizatorima koji već deset godina to uspješno rade. Nadam se da ćemo iduće godine prirediti još neke druge radosti i da ćemo organizovati dolazak velikog broja djece iz Republike Srpske", istakla je Tešanovic.

"Zahvaljujem se svima onima koji su donijeli ovu izložbu iz Banje Luke i predstavili nam dječije radove. Ako smo uspjeli da na ovom festivalu okupimo djecu da se druže, onda sam uvjeren da smo napravili veliki iskorak iz stanja u kojem se mi nalazimo posljednjih decenija. Na njima je budućnost i jako je dobro da se oni odgajaju u zajedništvu, kroz zajedničke radionice, kroz zajedničko druženje te da se približe jedni drugima i da nauče da sebi grade nešto bolju i drugačiju budućnost, nego što je bila naša prošlost", rekao je gradonačelnik Komšić.

Direktorica festivala, Susanne Prahl, nada se dugoročnoj saradnji sa Ministarstvom porodice omladine i sporta RS-a..

A kako je bilo na festivalu

Na festivalskom ulazu okupio se veliki broj mališana i njihovih roditelja, koje su, dok su čekali u redu, zabavljali šareni klauni. U Zetri je napravljen čitav mali grad od štandova, koji je zahvatio prostor vanjskih terena, ali i unutrašnje dvorane.

Mališani su već na samom ulazu puštali uzvike oduševljenja, a zatim su sa roditeljima išli od jednog do drugog štanda. Sve je vrvilo od šarenih majica, veselih volontera i nasmijanih mališana.

"Najviše su mi se svidjele utrke u vrećama, bacanje lopte i policijski motor. Doći ću opet", rekao je za Klix.ba devetogodišnji Admir, dok su se sedmogodišnjoj Irmi više svidjele radionice slikanja po majicama i šminkanja te izrada medalja.

U okviru festivala postavljeni su štandovi ambasada Češke Republike, Švicarske, Francuske, Japana, Saudijske Arabije, SAD-a, Italije, Kuvajta, Brazila, Njemačke, Egipta, Turske i Pakistana, na kojima su mališani imali priliku da se upoznaju sa ovim zemljama.

Mališane su zabavljali i međunarodni izvođači poput Sine Greinert (baloni) iz Njemačke, Marte Grbešić (Superjunaci mog djetinjstva) iz Hrvatske, mladi iz Rotary India, Omladinski balkansko-francuski orkestar BalsiKa iz Francuske, a organizovana je i čitaonica, projekcije filmove te priče kroz e-strip. Također, tu su i radionice Djeca za djecu, u okviru kojih su mališani učili vještine origamija sa Adnanom, kreirali grafite sa Makom te se upoznali sa opasnostima trgovine ljudima.

U unutrašnjem dijelu organizovane su kreativne i edukativne radionice SOS Kinderdorf, Mala sudnica Media Centra, izviđačka radionica Odreda izviđača Igman 92, radionica haškog tribunala, Medina bolnica BOHEMSA, Održivi otisak Francuske Ambasade, Tropik film i video prikazivali su Yu-Gi-Oh!-a, Aladinova mađioničarska radionica, Muzički teatar IMTM, radionica Ninja Kids kluba Ninpoera, radionice Superbus Teama, muzički studio Dženana Selmanagića, Ljetne igre za djecu Lifestyle Cluba, Šarena umjetnička radionica ART & ART & ART, animirani filmovi ambasade SAD, radionica Knjiga je znanje, radionica Zabavi se učeći engleski jezik!, izložba Školsko takmičenje – EUFOR, radionica Upoznaj Sarajevo! Turističke zajednice KS, izložba nauka kroz igru i interaktivna izložba, radionica španskog jezika, SIPA je radionicom upozorila na internet opasnosti, a MUP KS je svojim štandom posebno privukao pažnju mališana, jer su ispred njega parkirali i motocikl. Također su bili zanimljivi i kontejneri JKP Rad, koji su mališanima skretali pažnju na reciklažu.

Kao most između untrašnjeg i vanjskog dijela festivala bili su štandovi nevladinih organizacija i udruženja.

Vanjski dio vrvio je od djece i šarenih radionica i igara. Jedni su igrali Twister, drugi postavljali zastavice po evropskim zemljama, a tu su bili i gumeni dvorci, igre labirinta, radionica streetdancea, staza za role, radionica za modeliranje glinom, bubnjanje po kantama, ali i pravim brazilskim bubnjevima, trke u vrećama, holandske igre, bacanje lopte za američki nogomet, klauni, koševi, grafiti, vrtlarska radionica na pijesku, radionica šminkanja, radionica dorađivanja majica, itd.

Sve u svemu, svaki mališan bilo koje dobi mogao je da pronađe zabavu za sebe, ali i da nauči nešto korisno. Prvi festivalski dan realizovan je pod motom "Dan Rafe Žirafe", a završen je prikazivanjem animiranog hita "Rise of the Guardians".

Radionice, izložbe, zabave i štandovi jubilarnog 10. Kids Festivala bit će otvoreni svakog dana od 14:00, a od 17:00 sati planirane su DJ animacije i show program koji prethodi filmskim projekcijama. Ulaznice po cijeni od 5 KM mogu se kupiti svakog dana od 10 do 17 sati na festivalskoj blagajni na ulazu u kompleks Zetre.