Liga humanista
0

Radovanoviću i Behmenu internacionlni ključ mira

SRNA
Internacionalna liga humanista uručila je danas gradonačelnicima Istočnog Sarajeva Vinku Radovanoviću i Sarajeva Aliji Behmenu internacionalne ključeve mira sa Plaketom, za humani rad.

Radovanović je istakao da je ovo priznanje za njega čast i obaveza.

"Čast je da je neko prepoznao humanost u našem radu. Posebno je meni značajno jer sam i u primarnom zanimanju ljekar humanista i nastojim da to prenesem i u svom radu u lokalnoj upravi i radu sa ljudima", istakao je Radovanović.

Prema njegovim riječima, nakon ove nagrade veća je obaveza dva gradonačelnika da nastave saradnju i dalje razgovore uz puno uvažavanje i jednog i drugog grada, te da traže i rade na zajedničkim projektima.

Behmen je naglasio da je ovo priznanje obaveza koja traži još više saradnje, humanosti, mira i dobrobiti za sve građane.

"Pošto se nalazimo na ovim funkcijama moramo da pravimo ambijent koji će čovjeka činiti zadovoljnijim, sretnijim", rekao je Behmen, podsjećajući na riječi poznatog pjesnika Maksima Gorkog "Čovjek, kako to gorko zvuči".

Generalni sekretar Internacionalne lige humanista Zdravko Šurlan istakao je da je liga svjetska organizacija,  da radi  na promociji svega što je dobro i traži ljude i institucije koje su se izdigle iznad dnevno-političkih događanja i svojim primjerom pokazuju da se može lijepo raditi, sarađivati i da niko nikome ne smeta.
"Ne treba gledati kako se neko zove, već treba graditi mostove prijateljstva i mira. Ova dva gradonačelnika su pokazala da slijede demokratske procese u Evropi i svijetu", rekao je Šurlan, dodajući da je ovaj ključ znak da gdje god dođu treba da govore o miru, o čovjeku i onome što je dobro.