BiH
37

Radost Božića 80-godišnji deda Dejan dijeli sa djecom, unucima i komšijama

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
U naselju Podhranjen nedaleko od Goražda, u bogatom kraju gdje ničega ne manjka, živi porodica Andrić.

U dolini u kojoj je januar hladan i snježan izdvojilo se nekoliko porodičnih imanja na kojima bi mnogi pozavidjeli. Ovdje je uvijek radno, zato su i kuće "domaćinske", a jedna od njih je kuća Dejana Andrića.

Iako domaćin Dejan ima blizu 80 godina, na svom imanju je napravio čudo kojem se dive brojni prolaznici i poznanici, no Andrići uživaju, posebno ovih dana, jer su dočekali najradosniji pravoslavni praznik Božić.

Badnji dan je donio osmijeh na lice starog Dejana. U posjetu su mu stigli kćerka i zet Ljiljana i Milenko, a unucima Novaku i maloj Sari se posebno obradovao. Oni žive u Rogatici, ali svaki Božić provedu kod djeda koji je sam, jer mu je supruga davno preminula, još prije 19 godina.

"Kuća počiva na ženi, ali tako je bilo. Sad su tu moji unuci, moja radost. Nećemo tugovati jer oni to ne dozvoljavaju. Raduje me svaki njihov dolazak, oni su moja snaga i moj motiv", kaže Dejan u razgovoru za Klix.ba.

Priča kako je puno toga preturio preko leđa. Predeveralo se nekako, kaže.

"Nekadašnji sam društveno-politički aktivista, bio sam u socijalističkom savezu i u skupštini u Sarajevu, kao predstavnik poljoprivrednih proizvođača, bio sam i odbornik. Nikada nisam bio u partiji, a bio sam pošten uvijek. I danas, da mi daju državnu kasu, ni fening jedan ne bi smio faliti“, kaže Dejan.

Danas živi od penzije koja je 230 KM, a za razliku od mnogih koji zarađuju toliko i mnogo više samo za topli obrok, on se ne žali, iako zvuči skoro pa nemoguće opstati.

Kada se vratio na svoje imanje od nekih 75 dunuma, sve je bilo zapušteno. Sve je obnovio, radi, poljoprivreda i stočarstvo su mu glavno zanimanje. U štali ima 20 ovaca i šest kokoški, dovoljno da se bolje živi. Uz to, Dejan se pomalo bavi i voćarstvom.

Komšije Hadžo i Vasvija Rakaj su mu najbliži, jedni drugima se nađu pri ruci.

"Uvijek su tu kad mi nešto treba, komšija je najbliži, ne bih ih mijenjao ni za šta“, kaže Dejan.

S njima dijeli i dio radosti uz praznike jer je tad uvijek veselo.

"Nekad se mnogo više i slavilo i radilo. Bilo je više naroda, pa se išlo jedno drugome. Sad je to malo umanjilo. A običaji su naši, stari. Pekli smo zaoblicu, odsjekli veseljake. Nekad je bilo puno dječijeg veselja oko ognjišta. Na Božić ujutro rano dolazi polaznik, veselimo se. Ali, bogami sve je drugačije nego ranije, ovo savremeno doba je svašta ispreturalo", kaže Dejan.

Voli se našaliti ali, voli, kaže, i ozbiljnost.

"Prije svega volim poštenje. Ništa nije preče. A poštenje je širok poligon! Nije to samo pošten biti 'nako. Ne treba ni slagati, ni ukrasti, ni oteti, ni loše o drugom govoriti. Poštenje je nešto veliko, samo ga treba očuvati", poručuje Dejan.