BiH
21

Radončić nakon sastanka sa Izetbegovićem i Čovićem: Kao da podržavam manjinsku vladu

Piše: El. B.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Lideri stranaka vladajuće koalicije u Federaciji BiH, SDA, HDZ-a i SBB-a, Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Fahrudin Radončić, sastali su se danas u zgradi Predsjedništva BiH gdje su razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji i zastoju u FBiH.

Radončić je nakon sastanka rekao novinarima da su na sastanku još jednom pretresli sve tačke o kojima su razgovarali posljednjih godinu dana. Na pitanje ima li krize u radu federalne koalicije Radončić je rekao da želi biti odgovoran i preuzeti svoj dio odgovornosti.

"Pozicija SBB-a je takva da je u mnogim stvarima problem dogovor između SDA i HDZ-a. Nekada se osjećam kao da podržavam manjinsku vladu. Dogovor isključivo ili u 95 posto slučajeva treba da se postigne između njih, a što se SBB-a tiče mi ćemo to podržati", rekao je Radočić.

Radončić smatra da će se sve odblokirati, a da je crna lista Evropskog udruženja banaka, na koju su stavljene bh. banke, trenutno najveći problem BiH.

"Ljudi ne shvataju da je to tragedija za privredu i da će doći do potpune blokade cijelog sistema. Vijeće ministara mora hitno napraviti opću mobilizaciju da se skinemo sa te liste. Na takve liste je lakše doći nego se skinuti sa njih", kaže Radončić.

Za rješenje pitanja "Sejdić-Finci" Radončić kaže da čeka da se njegovi koalicioni partneri Bakir Izetbegović i Dragan Čović usaglase, a da će SBB vjerovatno podržati taj dogovor.

Najavio je i da će se u ponedjeljak ponovo vidjeti, gdje će svako doći sa svojim prioritetom, a nakon toga će održati sastanak lidera i predstavnika zakonodavne vlasti. Radončić očekuje da će početi brže raditi i da će sve tačke o kojima razgovaraju brzo preseliti u Parlament FBiH.