Uvjereni u pobjedu
0

Radojičić: SNSD bez velike koalicije na predstojećim izborima

FENA
Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) neće ni s jednom strankom biti u jednoj velikoj koaliciji za cijelu Republiku Srpsku (RS) i Bosnu i Hercegovinu (BiH) na predstojećim lokalnih izborima, a očekuje da će zadržati neka načelnička mjesta koja već ima u Federaciji BiH, ali i ponovo ostati na vlasti u Banjoj Luci, ocijenio je potpredsjednik te stranke Igor Radojičić.

"Situacija je različita od općine do općine. U RS, od 62 općine postoji 50 različitih kombinacija i SNSD je, kao i većina stranaka, za odlučivanje i pregovore ovlastila lokalne odbore, koji dogovaraju razgovore i eventualnu koalicije s drugim strankama i tu je raznolika situacija", rekao je Radojičić za Fenu.

Prema sadašnjem stanju, on ne vjeruje da će SNSD biti u "globalnoj“ koaliciji s nekim stranakama za cijelu RS i BiH, a pretpostavlja da će biti više različitih blokova, koalicija ili partnerstava stranaka.

U RS-u, u nekim općinama SNSD sarađuje s sadašnjim stranakama s kojima je u vlasi na entitetskom nivou, DNS-om i SP-om, a ima i lokalnih zajednicama u kojima su u "bloku“ s SDS-om, u pojedinim s bošnjačkim stranaka čine većinu i pretpostavlja da će različitih kombinacija biti i nakon oktobarskih izbora.

Kada je riječ o Federaciji BiH, situacija je drugačija, a SNSD je u nekoliko općina vladajuća stranka i u njima će ponovo imati i kandidate za načelnike.

"Naša procjena je da bi i na oktobarskim općinskim izborima SNSD trebalo da ide na oko pet načelničkih mjesta. U većini drugih općina tog entiteta SNSD nema kapacitet u borbi za načelnička, pa će se boritit za odbornička mjesta, jer je prije svega glasačko tijelo SNSD-a u tim općinama povratnička populacija, koja je koncentrisana u nekoliko zapadno krajiških općina i eventualno u nekim mjestima Hercegovine i nešto manje u Tuzlanskom kantonu. Na ostalim mjestima ostajemo u borbi da osvojimo poneki odbornički mandat", rekao je Radojičić.

SNSD je uvjeren, rekao je Radojičić, u još jednu pobjedu na izborima za najveći grad Republike Srpske.

"Mnogo je dobrog posla urađeno u manadatima u kojima je SNSD bio vladajuća stranka u Banjoj Luci i tu nemamo nikakve dileme. SNSD je i najorganizovaniji i s svojom unutrašnjom stranačkom strukturom u Banjoj Luci ima 180 mjesnih odbora", tvrdi Radojičić.

Ne vjeruje da bi mogući blok sadašnjih opozicionih stranaka u Banjoj Luci mogao poraziti SNSD na izborima, jer kaže, takvih varijanti je već bilo, ali, naglašava, veći broj ujedinjenih stranaka ne mora da znači njihovu jačinu.

"Uz dužno poštovanje prema svima, ali među tih okupljenih sedam opozicionih stranaka za izbore u Banjoj Luci bar dvije faktički i ne postoje u tom gradu, jer nemaju ni svoje gradske odbore, a da se ne govori o strukturi, povjerenju ili dubini organozovanja po gradskim ili seoskim prostorima. Za tri stranke je vjerovatno moguće očekivati da se bore za odbornička mjesta", smatra potpredsjednik SNSD-a.

Ta stranka je sada u fazi koncipiranja odborničkih lista te kandidovanja unutar stranke i vjerovatno će u maju ući u ocjenu onoga što su radili općinski odbori na terenu i verifikaciju odborničkih lista.

Za izbore u Srebrenici SNSD ne odustaje o formiranja blokada srpskih stranaka, ali napominje Radojičić da je i do sada bilo više i srpskih i bošnjačkih kandidata za načelnike, što se ne može isključiti i za naredne općinske izbore.