BiH
0

Radojičić: Kreso treba podnijeti ostavku nakon presude u slučaju Maktouf

FENA
Igor Radojičić
Igor Radojičić
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić ocijenio je da bi predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso trebalo da podnese ostavku, nakon što je Sudsko vijeće Evropskog suda za ljudska prava danas donijelo presudu u slučaju Maktouf i Damjanović protiv Bosne i Hercegovine.

Nakon ove presude, kazao je, sve osobe kojima je pred Sudom BiH primjenom Krivičnog zakona iz 2003., suđeno za ratne zločine, mogu ići u reviziju presuda.

"Konkretna posljedica toga je blamaža Suda i Ustavnog suda BiH, koji je u apelacijama istih osoba, odbio povredu ljudskih prava i za to bi neko trebao snositi odgovornost", rekao je Radojičić i istakao da bi najodgovornije osobe u pravosuđu BiH, a prije svega, Meddžida Kreso, koja je “glavna i odgovorna za ovo”, trebala još jutros da podnese ostavku.

Radojičić je, nakon citiranja rečenice iz odluke po kojom je utvrđeno da “Sud BiH nije smio primjenivati Krivični zakon iz 2003. godine na suđenjima za ratne zločine”, rekao da je to “izuzetno važna presuda i događa se u kontekstu onoga što je RS ukazivala kada je u pitanje stanje u pravosuđu BiH u proteklih nekoliko godina”.

Ističući da je u ovom slučaju Sud u Strazburu utvrdio povredu člana 7. Evropske konvencije za ljudska prava, on je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da je povreda tog člana izuzetno rijetka u praksi Evropskog suda i predstavlja “direktan šamar Sudu BiH, Ustavnom sudu BiH i pravosuđu BiH za sve ono što su radili proteklih 10-ak godina”.

"To implicira da će svi sudski postupci u kojima su, prije svega, osobe srpske nacionalnosti pred Sudom BiH i druge pred sudovima suđene za ratne zločine primjenom Krivičnog zakona iz 2003. godine, ići na reviziju, jer je na njih bio primijenjen zakon koji nije smio biti primijenjen", tvrdi Radojičić.

On ističe da se ovim potvrđuje sve ono na što su ukazivali predstavnici iz RS “o pristrasnosti, nesposobnosti i neprofesionalnosti Suda BiH i nekih institucija”.

Podsjeća da je RS i priču o strukturalnom dijalogu pokrenula s pitanjima koja se tiču retroaktivne primjene zakona, neselektivnog izuzimanja predmeta, neefikasnosti i diskriminacije.

"U svim razgovorima s EU rečeno nam je da smo u naše četiri tačke bili u pravu u tri, a četvrta je bila slučaj Maktouf, gdje se čekala presuda Evropskog suda i tako se potvrđuje da smo u potpunosti bili u pravu", naveo je Radojičić.

U današnjoj presudi Velikog vijeća u predmetu Maktouf i Damjanović protiv Bosne i Hercegovine, Evropski sud za ljudska prava je jednoglasno odlučio da je došlo do povrede člana 7 (kažnjavanje samo na osnovu zakona) Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Podnositelji predstavki su se žalili da je u njihovom slučaju retroaktivno primijenjen Krivični zakon BiH iz 2003. godine koji je strožiji u odnosu na Krivični zakon Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije iz 1976. godine, a koji je bio na snazi u vrijeme izvršenja krivičnih dijela, 1992. i 1993. godine.

Imajući u vidu vrstu i težinu krivičnih djela za koja su podnositelji predstavki osuđeni (ratni zločin, a ne zločin protiv čovječnosti, kao da ni jedno od počinjenih krivičnih djela nije imalo smrtni ishod), Sud je utvrdio da su im mogle biti izrečene blaže kazne da je bio primijenjen Krivični zakon iz 1976. godine.