BiH
2

Radnici polako odustaju od TTU-a: Igra se nekakva igra, a nama je više dosta svega

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Sudbina 150 radnika Tvornice transportnih uređaja (TTU) Tuzla i dalje je neizvjesna. Iako su najavili, radnici su danas odustali od zatvaranja u krugu fabrike i pokretanja štrajka glađu. Odluka o prolongiranju za sedam dana donesena je za vrijeme zbora radnika, sa kojom se nije složio predsjednik Sindikata radnika TTU-a Mehmed Terzić.

"Što se mene lično tiče, štrajk glađu bih pokrenuo i prije sedam dana. Međutim, sve je na radnicima koji na kraju odluče da li to žele ili ne. Ovakvo stanje je više neizdrživo. Ovdje izgleda puca samo sila nad silom", kaže Terzić.

Kao što smo već pisali, čelništva Elektroprivrede Bosne i Hercegovine i Rudnika Banovići potpisala su pismo namjere o formiranju novog privrednog društva putem kojeg bi bila obavljena kupovina dijela imovine Tvornice transportnih uređaja (TTU) Tuzla.

Ovo pismo je prije sedam dana radnicima upućeno putem stečajne upraviteljice Alise Bijedić.

"Sve ide preko stečajne upraviteljice. Ni na jedan sastanak koji je dosad održan predstavnike Sindikata radnika TTU-a niko nije zvao. Ovdje se igra nekakva igra, a nama niko neće da kaže šta se konkretno dešava. Sve se bazira na onome rekla-kazala. U pismu namjere koje je nama upućeno nije navedeno po kojoj bi cijeni bila kupljena imovina preduzeća, ali ni šta će biti sa radnicima", dodaje Terzić.

Ističe da će danas u Sarajevu biti održan još jedan sastanak čelništva Elektroprivrede BiH i Rudnika Banovići, a vezano za reviziju Elaborata o opravdanosti ulaska u TTU.

"Za sutra je zakazan i sastanak Odbora povjerilaca na kojem će biti dogovoreni detalji vezani za drugi oglas o prodaji imovine TTU-a. Sada sa sigurnošću mogu reći da radnici neće dozvoliti ulazak u vlasništvo imovine nikome ko neće biti spreman ispuniti zahtjeve radnika, a to su uvezivanje radnog staža, povratak 150 radnika na posao te socijalno zbrinjavanje onih koji ne budu angažovani", naglašava Terzić.

Edin Ćosić u TTU-u je zaposlen od 1982. godine. Danas, ističe on, više ne zna čemu da se nada.

"Mi smo davno izgubili nadu. Mislim da smo i pokopani odavno. Radnici su spremni podržati projekat kupovine TTU-a od Elektroprivrede BiH i Rudnika Banovići, ali s tim da nećemo dozvoliti nikome drugom da uđe u novu firmu koja bude osnovana. Naravno, u cijeloj ovoj priči i Elektroprivreda BiH mora ispoštovati naše zahtjeve koji su odavno poznati", kaže nam Ćosić.

Danas uglavnom živi od 300 KM mjesečno, odnosno naknade koju dobija od Zavoda za zapošljavanje.

"Od te naknade samo uspijem izmiriti obaveze prema državi i to je to. Ako negdje uspijem nešto odraditi za dnevnicu od 20 KM dobro i jeste", dodaje on.

A da su radnici polako počeli odustajati od ovog nekadašnjeg privrednog giganta potvđuju i radnički zborovi na kojima je iz sedmice u sedmicu sve manje prisutnih.

"Ljudi gube nadu. Više im je dosta svega. Ovdje je uglavnom riječ o osobama koje dolaze iz okolnih mjesta, a za dolazak u Tuzlu neophodno im je izdvojiti u prosjeku 10 KM za prevoz. Bolje im je taj novac ostaviti za prehranu porodice, nego doći ovamo. Upravo zbog toga oni i ne dolaze, međutim, ja smatram da bi svi trebali doći jer sam uvjeren da bi se TTU mogao oporaviti", zaključuje Ćosić.