BiH
0

Radnici Parka uređuju i čiste javne površine

Klix.ba
Rezultati ovogodišnjeg učešća preduzeća Park u projektu "Javni radovi" već su vidljivi na terenu, brojne zapuštene zelene površine su uređene i očišćene od samoniklog rastinja i šiblja, a inače nisu obuhvaćene redovnim programom održavanja ovog preduzeća.

Mada je realizacija "Javnih radova" počela prije nešto više od 20 dana, radnici Parka već su očistili i uredili većinu površina na području općina Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža i Vogošća. Između ostalih, škarpa, odnosno zid korita Koševskog potoka, kao i zid uz korito Miljacke u Centru su očišćeni od samoniklog bilja, obala Miljacke na potezu od mosta Suade i Olge do Otoke je pokošena, a prikupljeni otpad je odvezen, kao i škarpa u ulici Put života na potezu od autobuske stanice prema zgradi Energoinvesta.

I izletišta uz Jošanički potok u Vogošći također su očišćena i pokošena, a na Ilidži je uređen kanal uz ogradu Vodovoda na potezu Stojčevac - Velika aleja. U narednim danima i dijelovi obale rijeke Željeznice u toku od mosta na putu M17 do ušća Tilave dobit će novi izgled, a od danas su radnici na Ilidži angažirani na košenju površina s lijeve strane ulice Put Famosa od kružnog toka do kapije Famosa. U Novom Gradu radilo se na čišćenju škarpe Miljacke od mosta na Otoci do Olimpijskog bazena.

Radnici preduzeća Park, angažirani na "Javnim radovima" dali su svoj doprinos na uređenju zelenih površina uz zgradu Historijskog muzeja BiH, a novi izgled, očišćen od rastinja, dobio je atrij Muzeja u kojem su izloženi vrijedni eksponati. Prikupljene velike količine otpada su i odvezene.

Osim uređenih površina, navedeni projekt, koji se realizira zahvaljujući JU Služba za zapošljavanje KS, omogućio je i privremeni radni angažman u preduzeću Park za više od 100 osoba koje se nalaze na evidenciji nezaposlenih, a koje će u određenoj mjeri na ovaj način privremeno riješiti i svoj materijalni status.