BiH
16

Radnici Konjuha štrajkuju glađu

Piše: M. H.
Bivši radnici živiničke fabrike namještaja Konjuh drugi dan štrajkuju glađu. Od 52 radnika koja trebaju u penziju, a ne mogu, njih 20 odlučilo se na ovaj očajnički potez jer penzije čekaju predugo.

Uslove za odlazak u penziju ispunila su 52 radnika Konjuha, ali na to svoje zakonsko pravo čekaju već punih godinu dana. Problem je u 250 hiljada KM koje ova firma duguje Zavodu zdravstvenog osiguranja, a koje je moguće osigurati jedino putem podizanja kredita kod Razvojne banke Federacije BiH. Nakon 42 godine radnog staža Zijanet Smajić ne može u penziju jer doprinosi nisu uplaćivani u Dioničarsko društvo Konjuh.

"Čekam već dvije godine. Tražimo samo to da uplate i da idem u penziju. Toliko čekam. Ne znam više šta da uradim. Kome da se obratim, kud da idem“, pita se Smajić i ističe da već godinu dana nema liječenje.

Radici su odlučni da ostanu u štrajku dok novac ne bude uplaćen. Jedna od njih je i Šaha Kahirmanović koja ima 29 godina staža i ispunila je uslov godina starosti za penziju. Međutim, dugo je čeka.

"Čekam od februara prošle godine. Težak mi je ovaj štrajk glađu jer sam ja dijabetičar. Primam inzulin. Nadamo se da će se ovo riješiti", priča ova radnica i dodaje da su za ovakvu situaciju odgovorni svi menadžmenti. Njen kolega Ćazim Rahimić je 36 godina radio u tvornici.

"Ispunio sam prije godinu i po dana uslove za penziju. Odavde ne idemo dok se nas status ne riješi. Tražimo odgovornost i federalnih i kantonalnih i općinskih vlasti", kaže Rahimić i dodaje da su radnici ogorčeni posebno činjenicom da im je Crveni križ odbio ustupiti ćebad.

Direktor Binasir Kadrić kaže da štrajk nije dobra opcija te da je on uradio sve što je u njegovoj moći, a da prethodni menadžemnti nisu radili kako treba.

"Ogovorno tvrdim da od 2009. do danas niko ništa nije uradio po pitanju rješavanja problema radnika, penzionera i statusa Konjuha. Pozivam istražitelje da prozovu koji su to direktori bili, šta su radili i šta je uopće urađeno do sada“, kazao je direktor tvornice i rekao da neće spominjati imena već imaju izvještaji u kojem je periodu ko bio direktor.

Koliko i kome je sve Konjuh dužan, direktor nije htio reći, jer je to, kaže, "poslovna tajna". Međutim, samouvjereno tvrdi da Konjuh ima kapacitet da vrati dugovanja i posluje pozitivno, jer trenutno radi na proizvodnji kancelarijskog, trpezarijskog i školskog namještaja.

Sindikat Konjuha ogorčen je odnosom vlasti prema bivšim radnicima ove firme i traže hitnu reakciju nadležnih kako bi radnicima omogućili ostvarivanje prava koja im je zakonom zagarantovano.