BiH
14

Hitna sve češće dolazi: Sedam dana otkako radnici Konjuha štrajkuju glađu

Piše: M. H.
Izudin Čokić (Foto: Klix.ba)
Izudin Čokić (Foto: Klix.ba)
Navršilo se sedam dana otkako su radnici fabrike namještaja Konjuh u jednoj prostoriji fabrike počeli štrajk glađu.

Njih 20 od 52 radnika koji su ostvarili uvjete, ali ne mogu u penziju zbog neizmirenih obaveza prema Zavodu zdravstvenog osiguranja TK, u krugu fabrike gladuje i čeka rješavanje njihovih problema.

Jedan od radnika koji se štrajkom glađu bori za svoja prava je i Izudin Čokić koji navodi da je služba hitne pomoći intervenisala jer se zdravstveno stanje štrajkača iz dana u dan pogoršava.

"Smršao sam nekoliko kilograma, morat ću uzeti vode jer su mi usne popucale od dehidracije, ali neću otići odavde dok se rješenje ne nađe", kazao je za Klix.ba Čokić, napomenuvši da je zdravstveno stanje radnika sve lošije i da ne zna kako će izdržati dalje.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Poručio je da će ostati u krugu fabrike dok se ne iznađe rješenje, čak i kad bi ih ostalo samo pet i kada bi na tom mjestu umrli.

Nijedan nivo vlasti za sada ne nudi garanciju pri uzimanju kredita kod Razvojne banke da se vrate dugovi.

Mevludin Trakić, predsjednik Sindikata radnika Konjuha, tvrdi da ne vjeruje da će biti bilo kakve garancije i da se tu može išta uraditi. Smatra da bi Razvojna banka trebala dati kredit uzevši pod hipoteku imovinu fabrike.

Kako saznajemo, sutra bi trebao biti održan kolegij Skupštine TK sa kojeg će se Vladi FBiH uputiti zahtjev da se uključi i pomogne radnicima da odu u penziju.

Do tada će radnici gladovati i spavati na stiropor pločama, iščekujući rješenje za odlazak u zarađenu penziju.