BiH
21

Radnici GRAS-a u maju poslani u penziju, a ni do danas im nije uplaćen staž

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Značajan broj radnika GRAS-a nije u mogućnosti ostvariti pravo na penziju jer im nije redovno uplaćivan staž, a ugovor o radu im je, zbog sticanja uvjeta za penziju, otkazan.

Adem Golubić je u penziju otišao 31. maja 2015. godine. Uvjete za penzionisanje ispunio je dvije godine ranije, ali mu još od 2007. nije uplaćen radni staž.

U penziju je pristao otići nakon što su od Ministarstva saobraćaja KS i kantonalnog ministra Muje Fiše napismeno dobili obećanje da će im do 1. septembra biti uplaćen staž te će moći dobiti rješenje o penzionisanju.

"Sada smo nigdje, ni tamo ni ovamo. Nismo zaposleni, a ne možemo otići ni u penziju. Zbog toga nemamo ni zdravstveno osiguranje, a imamo i problema s plaćanjem rata kredita", kaže on za Klix.ba.

On navodi da njemu nije poznato koliko je ukupno radnika GRAS-a poslano u penziju a da im nije uplaćen staž.

"Prema nekim mojim informacijama, možda nas već ima 200. Tražili smo od uprave da nam daju podatke o ukupnom broju ovakvih slučajeva, ali su oni to odbili", kaže Adem.

Avdo Vatrić, direktor GRAS-a, kaže za Klix.ba kako je zakonski rok u kojem se sredstva moraju uplatiti šest mjeseci te da se nada da će taj rok biti ispoštovan.

"Mi smo dali neke rokove, odnosno ministar Fišo. U međuvremenu su sve pokrenute aktivnosti i završene. Vlada KS je odobrila sredstva za tu namjenu i ona su trenutno kod Zavoda za zapošljavanje koji ih treba prebaciti Zavodu penzijsko-invalidskog osiguranja. I onda će se ići u pojedinačno penzionisanje", kaže Vatrić.

Ako se do kraja septembra ne riješi ovo pitanje, Vatrić najavljuje mogućnost da se dio sredstava zaposlenicima isplati kao otpremnina.