BiH
48

Radnici danas na ulicama Banje Luke: Nećemo pristati na smanjenje plaća

Piše: Er. M.
Ilustracija
Ilustracija
Na ulice Banje Luke danas će izaći radnici zaposleni u unutrašnjim poslovima, prosvjeti, pravosuđu i upravi Republike Srpske, kako bi na taj način pokazali nezadovoljstvo odlukom Vlade RS-a o umanjenju njihovih plaća smanjenjem stope minulog rada.

Granski sindikati budžetskih korisnika ne prihvataju odluku vlade Željke Cvijanović o smanjenju njihove plaće, a svoje nezadovoljstvo pokazat će danas i ispred zgrade Narodne skupštine Republike Srpske.

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić kazala je u razgovoru za Klix.ba kako će radnici protestima poslati vlastima u RS-u jasnu poruku da se protive smanjenju plaća kroz Budžet RS-a na način smanjenja minulog rada.

"Već su u Narodnu skupštinu RS-a upućene izmjene zakona o plaćama za svih pet granskih sindikata. Nije bilo u planu da se i sindikatu zdravstva smanje plaće, međutim, preksinoć je i njima Vlada RS-a smanjila plaće", rekla je Mišić.

Kako kaže, ruta će se kretati od Gradske uprave, gdje će demonstranti izaći na glavnu ulicu i krenuti prema zgradi Narodne skupštine RS-a.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je prekjučer u Banjoj Luci da je frapiran činjenicom da sindikati u RS nisu spremni iz radničke solidarnosti na minimalne korekcije plata od 10 do 20 KM na mjesečnom nivou.

Mišić ističe da je sasvim logično da radnici koje rade korektno i pošteno svoj posao za njega budu i korektno plaćeni, što je razlog zbog kojeg smanjenje plaća izaziva proteste.

Ranka Mišić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ranka Mišić (Foto: Arhiv/Klix.ba)

"Ova četiri granska sindikata su upozoravala, pregovarala i snagom neoborivih argumenata pokušavala postići dogovor s Vladom RS-a da ne dođe do smanjenja plaća. Nudili su im i određene stavke u Budžetu RS-a koje bi se mogle iskoristiti da ne dođe do smanjenja plaća, ali nažalost nije postignut dogovor", kazala je Mišić.

Ona je dodala da nema potrebe da bilo ko bude frapiran, jer bi bilo nelogično i frapantno da sindikati pristanu na smanjenje plaće.

"Oni se sindikalno ponašaju i neće praviti nikakve nerede, ali će iskoristiti svoje demokratsko pravo da iskažu svoje nezadovoljstvo", rekla je Mišić.

Na kraju je kazala kako će na sjednici Narodne skupštine RS-a zatražiti od rukovodstva da joj omogući da se obrati zastupnicima.

"Podnijela sam zahtjev da se obratim na sjednici Narodne skupštine RS-a i očekujem da ću dobiti obavijest da se mogu za vrijeme zasjedanja obratiti u ime radnika, ali i u vezi s reformskim mjerama o kojim parlamentarci sutra treba da se izjasne", rekla je Mišić.

Zaključila je da bi bilo korektno da se danas amandmanski djeluje s obzirom na to da su zastupnici od sindikata dobili amandmane kako ne bi došlo do smanjenja plaća.

"Sindikati su najavili da će, ako protestima ne spriječe smanjenje plaća, pokrenuti druge aktivnosti i o tome će obavijestiti javnost", kazala je Mišić.