BiH
88

Radnici apeluju za pomoć: Za danas zakazano isključenje struje firmi Energoinvest Dalekovodi

Piše: S. H.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Teška finansijska situacija, dugovanja plaća radnicima, generalni štrajk i najavljeno isključenje struje vrhunac su problema s kojima se suočavaju radnici preduzeća Energoinvest Tvornica dalekovodnih stubova u Sarajevu.

Krajem decembra 2015. godine radnici Energoinvest Tvornice dalekovodnih stubova stupili su u generalni štrajk zbog neisplaćenih 14 plaća i 25 neuplaćenih doprinosa za Fond PIO i zdravstvo.

Radnici ističu kako od stupanja u generalni štrajk vlasnici firme i ortačka grupa nisu poduzeli ništa da spase firmu.

"Za danas nažalost imamo zakazano isključenje električne energije što bi za nas značilo automatsko gašenje firme, jer je za nas električna energija od vitalnog značaja. Mi imamo pogon toplog pocinčavanja gdje se kada sa cinkom grije na struju i samo gašenje bi automatski dovelo do zaleđivanja cinka u kadi i izazvalo bi pucanje kade usljed zaleđivanja cinka, što bi za posljedicu imalo ogromnu štetu", kazao je za Klix.ba jedan od radnika firme.

Radnici su uputili apel svim nadležnim institucijama za pomoć, počevši od premijera FBiH Fadila Novalića, zatim predsjednika Sindikata metalaca Bajru Meleza i druge, pozvavši ih da dođu i na bilo koji način pomognu.

"Molimo sve nadležne za bilo kakvu pomoć, jer pored mnogih obećavanja da će nam pomoći ovo je krucijalan trenutak", poručuju radnici.