BiH
87

Radnici Energoinvest Dalekovoda stupili u generalni štrajk: 105 radnika traži plate

Piše: N. N.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Radnici Energoinvest Dalekovoda danas su stupili u štrajk jer im nije isplaćeno 14 plata, dok im doprinosi za Fond PIO i zdravstvo nisu uplaćeni za 25 mjeseci.

"Prijete nam da će struja zbog dugova biti isključena 29. decembra, što bi za nas bio kraj. Mi se bavimo pocinčavanjem metala i taj pogon mora biti pod stalnim napajanjem. Ako pogon ostane bez struje, za novo pokretanje trebalo bi najmanje milion KM", kaže za Klix.ba Mirsad Makić, predsjednik Sindikata ove kompanije.

Iako radnici već mjesecima pozivaju rukovodstvo kompanije na sastanak, njihovom pozivu tek se danas odazvao nadzorni odbor.

"Vlasnička struktura je takva da 33 posto vlasništva imaju privatizacijsko-investicioni fondovi, dok je ortačka grupa privatizirala 67 posto kapitala", kaže Makić.

Ortačku grupu, prema Makićevim riječima, čine izuzetno utjecajne osobe, među kojima je i direktor Energoinvesta Enes Čengić.

"Faktički je sve stalo prije dvije godine, ali niko, osim radnika, ništa nije poduzimao", kaže Makić.

U proteklim mjesecima vođeni su pregovori s jednom talijanskom kompanijom koja je bila zainteresovana za kupovinu pogona.

"Radnici su povukli 120 tužbi da bi se završio taj posao i sačuvala radna mjesta. Bilo je skoro sve dogovoreno, ti ljudi su već uplatili 100.000 eura. Problem je nastao kada naša firma od Energoinvesta nije dobila posao u Crnoj Gori vrijedan 6,5 miliona eura. Iz Energoinvesta su kočili cijeli posao. Također, Općina Novi Grad je obećala kupiti dio zemljišta u vrijednosti 3,6 miliona KM, da bi to kasnije spustili na 1,5 miliona KM i kasnije potpuno odustali. Talijani su na kraju odustali jer su vidjeli da nisu našli ozbiljnog partnera", kaže Makić.

U štrajk je stupilo ukupno 105 radnika ove kompanije.