BiH
0

Radni susreti člana Predsjedništva BiH Željka Komšića

Sarajevo-x.com
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić danas je u odvojenim susretima razgovarao sa Christianom Schwartz-Schillingom, bivšim visokim predstavnikom Međunarodne zajednice u BiH, mons. Alessandrom D'Erricom, apostolskim nuncijem u BiH i Larsom Erikom Wingrenom, ambasadorom Kraljevine Švedske u BiH.

Razgovarano je o političkoj situaciji u BiH, o procesu euroatlanskih integracija, te o socijalnoj i ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Ambasador Wingren je kazao kako segregacija škola predstavlja veliki problem u BiH, te da školstvo, koje je veoma važno za reintegraciju društva, mora biti dovedeno u red.

Ovom prilikom pozvao je člana Predsjedništva BiH Komšića da učestvuje na "Tallberg Forumu 2008" koji će biti održan u Švedskoj u periodu od 25.-29. juna ove godine. Prema njegovim riječima, riječ o veoma važnom međunarodnom skupu koji okuplja oko 450 lidera iz cijelog svijeta i iz raznih sektora društva, čije su glavne teme razgovora izazovi i mogućnosti koji proizilaze iz globalne međuzavisnosti.

Predstojeća posjeta ministra vanjskih poslova Vatikana Dominiqua Mambertia Bosni i Hercegovini bila je povod sastanka člana Predsjedništva BiH Željka Komšića sa apostolskim nuncijem u BiH, nadbiskupom Alessandro D'Erricom. Apostolski nuncij u BiH je kazao kako se nadbiskup Mamberti raduje susretu sa članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i dodao da je prestojeći susret samo nastavak srdačnih kontakata koji su uspostavljeni još za Komšićeve posjete Vatikanu.

Razgovarano je o potrebi primjene Temeljnog ugovora između BiH i Svete Stolice. Najavljeno je da će uskoro biti formirana Mješovita komisija za provođenje Temeljnog spozuma između BiH i Svete Stolice čime će se pokazati spremnost BiH za implementacijom potpisanog Sporazuma.

Apostolski nuncij u BiH naglasio je interes da i druge vjerske zajednice u BiH na sličan način reguliraju odnose sa Svetom Stolicom. Bilo je riječi i o evropskom integriranju naše države za što je obećana dalja velika podrška Svete Stolice.