BiH
0

Radmanovićeve ključne primjedbe na Nacrt budžeta institucija BiH za 2008.

FENA
Svaki od trojice članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine iznio je na jučerašnjoj hitnoj sjednici primjedbe, prijedloge i sugestije na Nacrt budžeta institucija BiH, zbog čega će taj dokument biti vraćen danas Vijeću ministara „na korekciju“, potvrđeno je u Predsjedništvu BiH.

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, kako je Feni izjavio njegov savjetnik za ekonomska pitanja Vasilj Žarković, smatra da je izrazito visok planiran rast budžeta za finansiranje institucija od 24 posto glavni razlog za neprihvatanje ovog budžeta. Tako visok rast je u nesrazmjeri s očekivanim rastom društvenog bruto proizvoda u 2008. godini od osam posto i očekivanim rastom prihoda od indirektnog poreza od 2,7 posto, kao glavnog izvora za finansiranje budžeta institucija BiH i entiteta.

„Visoko planirani rast budžeta pospješuje ionako visoko učešće javne potrošnje u bruto domaćem proizvodu, koja se procjenjuje na nivou BiH preko 50 posto, u FBiH oko 60 posto i u RS-u 38 posto. Visoka javna potrošnja ima za posljedicu nizak nivo investicija, odvraća strane investitore i umanjuje konkurentsku sposobnost privrede“, kazao je Žarković.

Bosna i Hercegovina, naglasio je, mora javnu potrošnju svesti u normalne okvire, negdje oko 40 posto, što su uradile sve napredne tranzicione zemlje, kao i zemlje u neposrednom susjedstvu.

Pretjerani planirani budžet može dovesti do narušavanja uspostavljene fiskalne ravnoteže. Svaka pretjerana javna potrošnja koja nema realno pokriće može dovesti do deficita budžeta, što bi bila velika opasnost za fiskalnu i ekonomsku stabilnost Bosne i Hercegovine, pogotovo što je prisutan visok deficit tekućih računa izazvan najvećim dijelom deficitom spoljnotrgovinske razmjene BiH.

„Ključno je pitanje da BiH održi dostignuti nivo fiskalne stabilnosti i da budžeti na svim nivoima budu uravnoteženi, u skladu s očekivanim prilivom izvornih sredstava i u skladu s rastom društvenog bruto proizvoda“, kazao je Žarković.

U strukturi budžeta su dva segmenta: jedan je finansiranje institucija, koji je dominantan, dok je drugi – servisiranje spoljnog duga, koji figurira u budžetu institucija BiH, ali pada na teret entiteta.

„U interesu BiH je da svede budžet u realne okvire. Tu postoji dovoljan prostor pogotovo kod tekućih rashoda - da se uz jednu normalnu racionalizaciju budžet svede na rast od nekih deset posto“, kazao je Žarković.

Prema Nacrtu, budžet institucija BiH iznosi 1.191.357.560 KM. Od toga je 929.426.842 KM za finansiranje institucija BiH i 261.930.718 miliona KM za servisiranje spoljnog duga.