BiH
205

Radmanović za kraj: Ne mogu Inzko i njemu slični voljeti BiH više nego je mi volimo

Piše: E. Gorinjac
Nebojša Radmanović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Nebojša Radmanović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH, na kraju svoga mandata zahvalio je danas novinarima na korektnom praćenju rada ove najviše institucije izvršne vlasti u BiH, ali i iskoristio priliku da uputi kritike međunarodnim institucijama i zvaničnicima te podsjetio na događaje koji su obilježili njegov mandat.

Nakon odlaska iz Predsjedništva, a zvanično će to biti u ponedjeljak kada je primopredaja dužnosti, Radmanović će najvjerovatnije biti delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iako bi, kaže, mogao i u penziju, jer je za to stekao uvjete, ali previše "voli politiku" da bi se oprostio od takvog načina života i rada.

"Nismo uvijek bili zadovoljni, ali ne može se uvijek ni biti zadovoljan. U cjelini ste rad Predsjedništva BiH, prema mome mišljenju, pratili vrlo dobro i želim da vam zahvalim na tome", kazao je Radmanović pozdravljajući se s novinarima koji su pratili rad ove institucije u protekle četiri godine.

Početak i kraj sa visokim predstavnikom

Ocijenio je da je Predsjedništvo u protekle četiri godine veoma dobro obavljalo svoj posao. Iskoristio je priliku da uputi kritike pojedinim analitičarima, među kojima i pojedinim univerzitetskim profesorima, koji su kazali da Predsjedništvo BiH ima samo protokolarne ovlasti.

"Vi koji nas pratite to znate, a ja to moram ponoviti. Predsjedništvo BiH ima najveće ovlasti u Evropi poslije predsjednika Francuske. Oni koji stalno ponavljaju da su to protokolarne ovlasti nisu pročitali Ustav i to je sramota", kazao je.

Radmanović je istaknuo činjenicu da je ovaj mandat počeo sa Valentinom Inzkom, visokim predstavnikom u BiH te "da ga završavaju sa Inzkom".

"Dan nakon inauguracije je bila sjednica Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj je Inzko govorio o BiH i sada pred kraj mandata je Inzko također tamo govorio o BiH. Na žalost svih građana BiH, siguran sam u to, rekao je da će još četiri godine sjediti ovdje, da će za te četiri godine imati još osam izvještaja koji su loše napisani, netačni i tendenciozni. Ima BiH šansu da izađe na kraj sa takvima, ali moramo biti jedinstveni", izjavio je Radmanović.

Podsjetio je da su članovi Predsjedništva na jednu od sjednica Vijeća sigurnosti došli sa blagim, ali usaglašenim stavovima i govorom, te da tada inzka više niko nije slušao.

"Kad god smo mi u BiH podijeljeni i imamo svađe i različita mišljenja, onda ovdje dolaze do izražaja oni koji ne mogu voljeti ovu zemlju više nego ljudi iz BiH. Oni koji optužuju jednu ili drugu stranu, koji iz nekih njima znanih razloga vladaju ovom zemljom, što je također neprimjereno u savremenom svijetu. Svi Inzkovi izvještaji govore kako neko iz BiH narušava suverenitet BiH, što je netačno i protivno osnovnom objašnjenju riječi suverenitet. Ovdje suverenitet imaju Inzko i njemu slični iz međunarodne zajednice. Suverenitet je upravljanje svojim prostorom, a oni nam ne daju to", smatra Radmanović.

Ocijenio je da je rad OHR-a i nekih drugih međunarodnog institucija u BiH sramota međunarodne zajednice na početku 21. vijeka.

"Da bismo se toga riješili, morat ćemo biti jedni uz druge u BiH i reći doviđenja visokom predstavniku, a samim tim i onim diplomatama koji izlaze iz Bečke konvencije i diplomatskog ponašanja", rekao je.

Radmanović je dodao da nije tačna kritika upućena sadašnjem sastavu Predsjedništva koja se odnosi na to da nisu ništa radili i da će tek sada u BiH dolaziti značajne svjetske ličnosti iz politike.

"Ja i druga dva člana Predsjedništva smo se zajedno sastajali s nekima od tih zvaničnika, a nekada je to bilo odvojeno, ali evo pokazatelja. Ovo su neki od pokazatelja koji se odnose na mene. Kao član Predsjedništva sam za četiri godine razgovarao sa 23 predsjednika 56 puta, sa devet premijera 12 puta, sa 13 predsjednika parlamenata 16 puta, 25 susreta sa ministrima vanjskih poslova...", rekao je, između ostalog, Radmanović.

Jedan od uspjeha ovog saziva Predsjedništva je i to što su značajno popravljeni odnosi sa zvaničnim Beogradom, napravljen je krupan iskorak u vezi sa uništavanjem naoružanja.

"Predsjedništvo je zaslužno i za odlično funkcioniranje Centralne banke BiH, čiji je Upravni odbor Predsjedništvo imenovalo. U ovom periodu napravljen je odličan objekat centralne banke u Banjoj Luci, o kojem već pričaju u regionu, jer ispunjava sve evropske uvjete, što nije slučaj sa centralnim bankama regiona", smatra Radmanović.

Sporazum SDA, DF-a i Saveza za promjene

U uspješne poteze BiH i Predsjedništva ubrojao je i Sporazum o državnoj granici sa Crnom Gorom.

Istaknuo je da je međunarodna zajednica i u vrijeme poplava, a i kasnije, retorički jako podržavala BiH i njene građane, ali da nije mnogo toga uradila za našu zemlju.

"Pitajte u Ministarstvu vanjskih poslova koliko je od milijarde sa donatorske konferencije došlo u BiH. Koliko ja znam ništa", rekao je Radmanović i ocijenio da su bh. političari ipak više uradili za građane.

Prokomentirao je i sporazum između SDA, DF-a i Saveza za promjene. Njegova ocjena je da je sporazum loš.

"To nije dobro za BiH. Kad god se neko od političara osjeća pobjednikom u takvom sporazumu, onda ima i poraženih. U BiH nije dobro da imate pobjednike i poražene. Opozicija u RS je poražena, a sada u nekoliko tačaka prihvata ono što se godinama nije moglo ni sanjati u RS-u. Ako legitimne pobjednike iz jednog naroda ostavite van igre, onda imate problem. Ovim sporazumom se BiH pravi problem i u naredne četiri godine", smatra Radmanović.