SDS
0

Radmanović treba da se povuče iz Predsjedništva

FENA
Srpska demokratska stranka RS-a (SDS) pozvala je danas srpskog člana Predsjedništva BiH Nebojšu Radmanovića da se povuče iz tog organa, ukoliko nije u stanju da ravnopravno zastupa interese Republike Srpske i srpskog naroda.

Povodom predstojećeg izlaganja lične platforme predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića u UN-u i EU, SDS podsjeća SNSD i srpskog člana Predsjedništva BiH Nebojšu Radmanovića da su građanima RS-a obećali da će taj bh.entitet imati ravnopravan tretman u Sarajevu ili će u suprotnom adekvatno odgovoriti, saopćeno je danas iz SDS-a.

U saopćenju stranka navodi da „još nismo vidjeli nikakav odgovor“, osim konstatacije srpskog člana Predsjedništva da će Silajdžić u Njujorku i Briselu izložiti svoju ličnu platformu.

„Nebojši Radmanoviću bi trebalo biti poznato da u međunarodnim odnosima ne postoji lična platforma i sve što izloži zvanični predstavnik države shvata se kao zvaničan stav te zemlje“, navodi SDS.

Očigledno je i da stavovi RS-a u Predsjedništvu BiH nemaju ravnopravan tretman i da je Haris Silajdžić "sam sebe promovirao u nepostojeću funkciju predsjednika BiH“.

SDS, također, "poručuje Harisu Silajdžiću da bi, ukoliko mu je stalo do BiH, trebalo da uvažava stavove srpskog naroda koji bez rezerve podržava inicijativu Srbije da se Generalna skupština UN-a izjasni o upućivanju zahtjeva Međunarodnom sudu pravde u vezi s jednostranim proglašenjem Kosova“.